Verloren brief over het zionisme van grondlegger van de Republiek China ontdekt

dr. Sun Yat-sen. Foto Nationale Bibliotheek van Israël

Een origineel ondertekende brief waarin dr. Sun Yat-sen zijn krachtige steun voor het zionisme uitdrukt, is onlangs opgedoken in de Nationale Bibliotheek van Israël in Jeruzalem en is nu voor het eerst online te lezen.

In de brief noemt de leider van het pre-communistische tijdperk het zionisme ‘een van de grootste bewegingen van de huidige tijd’ en vervolgt hij met: ‘Alle liefhebbers van democratie kunnen niet anders dan de beweging van harte ondersteunen en met enthousiasme de beweging om uw prachtige en historische natie te verwelkomen’. De brief, gedateerd 24 april 1920, werd naar de NEB gestuurd Ezra, oprichter van de Shanghai Zionist Association.

Dr. Sun Yat-sen was de eerste voorlopige president van de Republiek China, opgericht in 1912 na de val van de laatste keizerlijke dynastie, voorafgaand aan de Chinese burgeroorlog en de communistische revolutie. Hoewel zijn steun aan het zionisme goed gedocumenteerd is en de tekst van de brief eerder bekend was, is de originele ondertekende kopie pas nu herontdekt, meer dan een eeuw nadat deze was geschreven.

Foto Nationale Bibliotheek van Israël

De brief is onlangs opgedoken als onderdeel van een groot initiatief van de Nationale Bibliotheek van Israël, ondersteund door de Leir Foundation, om miljoenen items in de archiefcollecties te beoordelen en te beschrijven, waaronder persoonlijke papieren, foto’s en documenten van veel van de meest prominente figuren uit de 20e eeuw. Het initiatief maakt deel uit van de huidige vernieuwing van de bibliotheek, waaronder de opening van een nieuwe campus naast de Knesset in Jeruzalem volgend jaar.

Volgens professor Gao Bei, een expert op het gebied van de Joodse gemeenschap in de 20e eeuw in Shanghai, “is het erg opwindend dat deze originele brief van Sun Yat-sen aan NEB Ezra is opgedoken. Het is een van de baanbrekende documenten die de vroege steun van de Chinese nationalistische regering voor de zionistische zaak belichten.”

“Dr. Sun Yat-sen en andere leden van de Chinese leiders hadden goede banden met lokale en internationale joodse gemeenschappen en figuren tijdens jaren van ballingschap voorafgaand aan de uiteindelijke val van de Qing-dynastie. Hun steun aan de zionistische beweging vloeide voort uit zowel ideologische als praktische overwegingen”, aldus professor Bei.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!