Mede-oprichter hulp organisatie ZAKA krijgt de Israël prijs

Zaka oprichter Yehuda Meshi-Zahav met mnister van Onderwijs Gallant. Foto via GPO

Minister van Onderwijs Yoav Gallant kondigde aan dat de Israël prijs dit jaar naar Yehuda Meshi-Zahav gaat voor “zijn levenslange prestaties en bijzondere bijdrage aan de samenleving en de staat”.

Volgens een verklaring van het selectiecomité voor de Israël Prijs heeft Meshi-Zahav een uitstekende bijdrage geleverd om hulp te verlenen bij rampen en bij het creëren van eenheid in de Israëlische samenleving.

“Yehuda Meshi-Zahav staat al drie decennia aan het hoofd van de ZAKA Search and Rescue-organisatie, een essentiële tak bij reddingsoperaties. De activiteiten van ZAKA bestaan uit het redden van levens en het identificeren van slachtoffers bij massale rampen in Israël en de rest van de wereld,” aldus het selectiecomité.

Naast het verlenen van noodhulpdiensten en het assisteren bij zoek- en reddingsoperaties, helpt Zaka ook bij de moeilijke taak om lichaamsdelen te vinden en te identificeren na terreuraanslagen, vliegtuigongelukken en andere rampen. Meshi-Zahav werd ooit tijdens een trainingsreis naar Zuid-Afrika door een leeuwin meegesleurd. Hij zei destijds dat hij geen medische behandeling nodig had, behalve een tetanusprik.

Meshi-Zahav, 61, haalde in januari alle krantenkoppen toen zijn ouders binnen enkele dagen na elkaar stierven aan COVID-19 en minder dan een maand nadat zijn jongere broer door een ​​andere oorzaak stierf.

In een emotionele reactie zei Meshni-Zahav: “in een maand vol tranen van pijn en verdriet na het drievoudige gezinsverlies dat ik heb geleden, stortten mijn ogen eindelijk tranen van geluk met het vreugdevolle nieuws dat onze minister van Onderwijs Yoav Gallant mij bracht dat ik de Israëlprijs zal ontvangen. Later op de dag ga ik naar het graf van mijn overleden ouders om ze het goede nieuws te vertellen en ze momenten van tevredenheid te geven.”

De onderscheiding is niet alleen van mij, maar behoort toe aan de duizenden ZAKA-vrijwilligers in Israël over de hele wereld die hun leven wijden aan het helpen van anderen, het redden van levens en het eren van de doden. Duizenden ZAKA-vrijwilligers begrijpen dat iedereen de plaats en gelegenheid heeft om vrijwilligerswerk te doen, anderen te helpen, ongeacht religie, ras of geslacht. Ons werk verbindt alle sectoren van het land.

Ik dank minister van Onderwijs Yoav Galant en de commissieleden voor deze vreugdevolle beslissing. Ik zie de onderscheiding als een toezegging om onze activiteiten voor Kiddush Hashem, voor het samenbrengen van mensen, onzelfzuchtige liefde en eenheid binnen Israël, zorg voor anderen en wederzijdse garantie, te vergroten.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)