Iran probeert Israëliërs naar het buitenland te lokken en te ontvoeren

Foto via ISA / GPO

De Israeli Security Agency (ISA) heeft in samenwerking met de Mossad een methode in kaart gebracht waarmee Iraanse inlichtingendiensten Israëliërs proberen te verleiden om het buitenland te reizen met als doel hen te ontvoeren.

De methode gebruikt fictieve profielen op sociale netwerken om contacten te leggen met Israëliërs die internationale commerciële contacten hebben en naar het buitenland reizen, aldus het persbericht.

De methode werkte als volgt:

Iraanse elementen maken fictieve Instagram-profielen van vrouwen die schijnbaar bezig zijn met zakendoen en toerisme.

Foto via ISA / GPO

Deze profielen leggen contacten met Israëlische burgers, proberen ontmoetingen met hen in het buitenland te regelen en betrekken hen bij romantische of commerciële bijeenkomsten.

Dergelijke activiteiten vinden plaats in verschillende landen die banden hebben met Israël, waaronder de Arabische landen en de Golfstaten, Turkije en niet bij naam genoemde landen in de Kaukasus, Europa en Afrika.

Foto via ISA / GPO

Dit actiepatroon is bekend en lijkt op het patroon dat Iran eerder gebruikte tegen tegenstanders van het regime in Europa. Iran gebruikt momenteel vergelijkbare methoden tegen Israëlische burgers die legitieme commerciële banden zoeken in de bovengenoemde landen en regio’s.

Er bestaat oprechte bezorgdheid bij ISA en de Mossad dat dergelijke activiteiten van Iraanse agenten kunnen leiden tot ontvoeringen in de landen waarin Iran actief is.

In het kader van het voorgaande adviseren de veiligheidsdiensten Israëliërs met overzeese commerciële contacten om alert te zijn en het contact met onbekende profielen te vermijden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)