Van Caribische stranden verwijderd bruin zeewier kan hotels van stroom voorzien

Bruine algen op Caribisch strand. Foto via YA Maof

De Israëlische zakenman en ondernemer Ygdal Ach was met zijn gezin op vakantie in de stad Punta Cana in de Dominicaanse Republiek toen hij een verontrustend schouwspel tegenkwam: een enorme hoeveelheden stinkend bruin zeewier verspreid over de hele kustlijn.

“Toen we daar aankwamen, konden we niet wachten om de geweldige stranden en het heldere water te zien. Toen we de volgende ochtend wakker werden, zagen we plotseling dat het strand was bedekt met bruin vies ruikend zeewier. We waren allemaal erg teleurgesteld over de situatie en ik probeerde te begrijpen wat daar aan de hand was.”

Ach is de oprichter en CEO van YA Maof, een Israëlisch bedrijf dat werkt aan milieu- en afvalverwijderingsprojecten.

Toen hij ‘s ochtends op pad ging, vroeg hij de resortmedewerkers die bezig waren het zeewier van het strand te scheppen, wat ze ermee deden. Hij was geschokt toen hij hoorde dat het zeewier naar een plaatselijke afvalcontainer werd gebracht, waar het werd gedroogd voordat het werd verbrand., vertelt hij aan ISRAEL21C.

Een boottocht en rondvaart later bevestigden de omvang van het algenprobleem, zegt hij.

Geïntrigeerd besloot hij de situatie verder te onderzoeken: “Ik nam een ​​tas en vulde die met zeewier en bracht hem naar Israël, maar pas nadat mijn vrouw me had gezegd hem niet in haar bagage te stoppen.”

Terug in Israël hoorde hij over de Atlantische Sargassum-gordel, stukjes zeewier die zich uitstrekken van voor de kust van West-Afrika tot aan het Caribisch gebied en Latijns-Amerika.

In 2011 verschenen ongewoon grote stukken sargassum en wetenschappers denken dat ze het resultaat zijn van voedingsstoffen die in de oceaan worden gepompt en misschien ook van de opwarming van de aarde.

In ieder geval maken de grote sargassumplekken die de wateren verstoppen het leven moeilijk voor sommige zeedieren, voor vissers en voor toeristenindustrieën die afhankelijk zijn van ongerepte wateren.

Biogas uit algen

Ach stuurde de algen die hij naar Israël bracht voor enkele testlaboratoria. Hij en zijn team concludeerden dat het combineren van de algen met organisch afval in een biogasinstallatie energieopwekking mogelijk zou maken.

Vervolgens nam hij contact op met de Israëlische ambassadeur in de Dominicaanse Republiek, die hem kennis liet maken met de leidende lokale technologische universiteit waarmee hij sindsdien samenwerkt.

Ach rekruteerde een resortcorporatie en een energiegroep om een ​​experimenteel project op te zetten, evenals Scholas, het internationale educatieve initiatief van paus Franciscus, om het project te begeleiden over de gemeenschappelijke impact en milieueducatie.

Op dit moment wordt het project financieel herzien en Ach schat dat de biogasinstallatie over twee jaar klaar zal zijn.

Het plan is om de bruinalgen op te halen en naar de faciliteit te transporteren, waar het gecombineerd wordt met organisch huisafval. Het methaangas dat ontstaat, wordt vervolgens naar een biologische generator getransporteerd en van daaruit naar het elektriciteitsnet, waar het de lokale hotelindustrie bedient.

Agen op het strand. Foto via YA Maof

Impact investeren

“Het hele concept dat we hier hebben bedacht, is het bouwen van een platform voor impactbeleggen”, legt Ach uit. “Het is een ketting die begint met het verzamelen van zeewier op zee en eindigt met drie producten: elektriciteit, compost en kunstmest.”

YA Maof werkt ook aan andere milieu- en afvalbeheerprojecten met autoriteiten en universiteiten in Israël en Latijns-Amerika. Ach erkent dat de Israëlische knowhow hen een voorsprong geeft.

“In termen van kennis en ervaring en alles wat met milieutechnologie te maken heeft, denk ik dat we wereldleiders zijn”, merkt hij op.

“Dit hele concept van het opbouwen van een professioneel personeelsbestand, het bouwen van systemen en het beheren ervan, dat is iets dat we de wereld kunnen brengen.”

Voor meer informatie klik hier .

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)