Jom Jeroesjalajiem: rellen op de Tempelberg, toegang voor joden verboden

Rellen op de Tempelberg. Foto YouTube

De Tempelberg mag vandaag niet bezocht worden door Joodse bezoekers, heeft politiechef Kobi Shabtai vanochtend vroeg besloten.

Duizenden politie- en grenspolitieagenten zijn sinds vanochtend vroeg in Jeruzalem en de Oude Stad ingezet om de openbare veiligheid en veiligheid te handhaven tijdens de evenementen die gepland staan voor Jom Jeroesjalajiem.

Maar Joodse bezoekers kunnen vandaag een bezoek aan de Tempelberg wel vergeten, na een evaluatie onder leiding van politiecommissaris Kobi Shabtai vanmorgen vroeg waarin besloten werd de Tempelberg voor Joden gesloten te houden. De beslissing werd genomen samen met de districtscommandant van Jeruzalem, hoofdinspecteur Doron Turgeman en alle veiligheidsfunctionarissen.

Ondertussen zijn meerdere oproerkraaiers sinds vanochtend slaags geraakt met de veiligheidstroepen die op de Tempelberg zijn gestationeerd. Demonstranten gooien stenen van het terrein van de Al-Aqsa-moskee op een aangrenzende weg. Palestijnen meldden verdovingsgranaten die op het moskee-terrein worden afgevuurd, met tientallen gewonden.

Jom Jeroesjalajiem is bedoeld om de bevrijding van Oostelijk Jeruzalem door Israël tijdens de Zes Daagse Oorlog in 1967 te vieren, wat door Palestijnen als provocerend wordt ervaren met vaak rellen als gevolg.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)