Voorlopig nog geen staakt-het-vuren

De VN roept op tot een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen

Volgens Channel 12 News zijn er verschillende initiatieven voorgesteld om de rust te herstellen, maar is het politieke leiderschap van Israël voorstander om de gevechten nog een aantal dagen door te laten gaan om de IDF in staat te stellen de missies die het wil uitvoeren tegen Hamas in Gaza te voltooien. Er werden geen details gegeven over deze doelstellingen.

Tegelijkertijd vinden er de komende week discussies over een staakt-het-vuren plaats. Hoewel Israël gelooft dat het nog steeds diplomatieke manoeuvreerruimte heeft, is men zich ervan bewust dat dit niet onbeperkt is, aldus het verslag van Channel 12 News.

Bemiddelaars zijn voorzichtig optimistisch over de mogelijkheid van een staakt het vuren over enkele dagen.

Terreurgroepen in Gaza hebben duidelijk gemaakt dat ze bereid zijn een door Egypte bemiddeld staakt-het-vuren te accepteren. Hamas gelooft dat het de overwinning heeft behaald tijdens deze confrontatie en zal waarschijnlijk eisen stellen, inclusief eisen met betrekking tot Jeruzalem, die Israël niet kan accepteren.

Volgens Khaled Mashaal, voormalig leider van Hamas, is de terreurgroep klaar voor een staakt-het-vuren, maar heeft het geen reactie ontvangen van Israël. Hij zei dat de VS en Rusland bij de besprekingen zijn betrokken. Ook een andere Hamas-functionaris vertelde dat er geen vooruitgang was geboekt bij de onderhandelingen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!