Netanyahu: IDF-operatie in Gaza gaat door zolang nodig

Premier Benjamin Netanyahu zei zaterdag dat Israël Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza zal blijven aanvallen zolang dit nodig is en zijn uiterste best zal doen om burgerslachtoffers te voorkomen.

“De partij die de schuld draagt ​​voor deze confrontatie, zijn niet wij, het zijn degenen die ons aanvallen”, zei Netanyahu in een televisietoespraak vanuit het hoofdkwartier van het ministerie van Defensie in Tel Aviv.

“We zijn met deze operatie begonnen nadat Hamas, een moorddadige terroristische organisatie, ons met raketten had aangevallen tijdens onze feestdag – Jeruzalemdag – in Jeruzalem,” zei hij.

“Hamas viel ons ook aan in Tel Aviv en de Dan-regio, en bleef ons aanvallen met raketten op de grensgemeenschappen van Gaza, waar de inwoners in de hel leven”, zei Netanyahu.

Netanyahu zei dat het lucht- en artillerievuur van Israël tientallen Hamas-militanten had geëlimineerd en “honderden” locaties van de islamitische terreurgroep had vernietigd, waaronder raketwerpers en een enorm tunnelsysteem.

“In tegenstelling tot Hamas, dat opzettelijk burgers schade wil berokkenen terwijl ze zich verschuilen achter burgers, doen we er alles, maar ook echt alles, aan om te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen.”

Netanyahu had eerder zaterdag een soortgelijke boodschap voor de Amerikaanse president Joe Biden, waarin hij hem vertelde dat Israël “er alles aan doet om mensen die niet betrokken zijn bij de gevechten met Hamas en andere terreurgroepen in Gaza geen schade toe te brengen”. Het was het tweede gesprek tussen de twee dat de huidige gevechtsronde maandag begon.

Volgens een samenvatting van het telefoongesprek dat zaterdag door het kantoor van Netanyahu werd vrijgegeven, vertelde de premier de Amerikaanse president dat “niet-betrokkenen werden geëvacueerd” uit een torengebouw in Gaza dat mediakantoren en andere kantoren en appartementen huisvestte en dat eerder op de dag door Israël luchtaanval werd vernietigd.

“Premier Netanyahu bedankte de president voor de steun van de Verenigde Staten voor ons recht om onszelf te verdedigen”, aldus de samenvatting.

Biden sprak ook telefonisch met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, wiens woordvoerder zei dat hij een “belangrijk” telefoontje had gekregen van de Amerikaanse president. Het was het eerste gesprek tussen de twee leiders sinds Biden in januari aantrad.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)