Analisten zien verhoogd risico voor conflict tussen Israël en Iran

Israël en Iran. Foto YouTube.

De strijd achter de schermen tussen Israël en Iran escaleert en komt steeds meer in de openbaarheid, schrijft militair analist Alon Ben-David in de Israëlische krant Maariv. Een directe botsing tussen de twee landen wordt steeds waarschijnlijker, waarschuwde hij.

Teheran heeft traditioneel geprobeerd zijn bondgenoten te gebruiken voor aanvallen op Israël en andere rivalen, maar dit is aan het veranderen, schreef Ben-David. Iran lanceert nu meer aanvallen vanuit zijn eigen grondgebied, waaronder een recente aanval op een schip in Israëlisch eigendom in de Golf.

Iran is er tot dusver niet in geslaagd om wraak te nemen op Israël via bondgenoten zoals Hezbollah of de Houthi’s in Jemen, waarbij dit deels wordt toegeschreven aan Israëlische acties en afschrikking. De aanhoudende mislukking zou de Iraniërs er echter toe kunnen aanzetten om uiteindelijk vanuit hun eigen grondgebied toe te slaan, in plaats van te vertrouwen op anderen, voorspelde Ben-David.

Iran zou een massale aanval met drones en kruisraketten kunnen lanceren op strategische doelen in Israël, vergelijkbaar met de aanval op Saoedische olie-installaties in 2019, zei Ben-David. Defensiefunctionarissen maken zich al enige tijd zorgen over dit scenario.

De mogelijkheid dat Iran en Israël binnenkort directe klappen uitdelen, blijft daarom groeien, concludeerde Ben-David.

Ook een andere militair analist, Tal Lev-Ram, waarschuwt in een Maariv-artikel dat de relatieve rust aan de grenzen van Israël misleidend kan zijn.

Lev-Ram merkte op dat Israël wordt geconfronteerd met een aantal belangrijke strategische problemen die momenteel op een laag pitje staan, maar tot aanzienlijke escalatie kunnen leiden. Deze bevatten het nucleaire project van Iran, het groeiende arsenaal van precisieraketten van Hezbollah en de kwestie van de toekomst van Gaza.

Israël pakt deze problemen aan terwijl het te maken heeft met problematische omstandigheden, waaronder ongemak met de regering-Biden en politieke instabiliteit thuis, schreef Lev-Ram. Hij voegde eraan toe dat IDF-stafchef Aviv Kochavi een uitdagende periode tegemoet gaat.

Naarmate de spanningen blijven oplopen, moeten Israëlische leiders in 2021 mogelijk drastische maatregelen nemen, waaronder een militaire aanval op het nucleaire programma van Iran of op het raketproject van Hezbollah. Ook beperkte aanvallen, zoals een aanzienlijke aanval op Iraanse doelen in Syrië, zouden dit jaar een grote botsing tussen Israël en de Iran-as kunnen veroorzaken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!