Israël meldt verband tussen 2e Pfizer vaccinatie en hartproblemen bij mannen onder de 30

Het Pfizer vaccin. Foto YouTube.

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid meldt dat er een waarschijnlijk verband bestaat tussen de tweede dosis van het Pfizer-BioNtech-vaccin en tientallen gevallen van myocarditis, een ontsteking van de hartspier, bij mannen onder de 30 jaar.

Volgens het ministerie is er vastgesteld dat er tussen december 2020 en mei 2021 in Israël 275 gevallen van myocarditis zijn gemeld, waarvan 148 rond de tijd van het moment waarop de patiënt een vaccinatie kreeg.

Zevenentwintig gevallen, waaronder 11 mensen met reeds bestaande aandoeningen, werden kort na de eerste dosis gemeld, van de 5.4 miljoen die een vaccinatie hebben gehad. Dit aantal steeg echter tot 121 gevallen, waaronder 60 mensen met reeds bestaande aandoeningen, van de 5.1 miljoen die binnen 30 dagen een tweede injectie kregen.

Het ministerie zei dat de overgrote meerderheid van de getroffenen mannen onder de 30 zijn, vooral in de leeftijden tussen de 16 en 19 jaar. De meeste gevallen waren mild, met patiënten die na vier dagen uit het ziekenhuis werden ontslagen, zo bleek uit het rapport. Dit is gebruikelijk voor myocarditis.

Wel is er een sterfgeval gemeld wat mogelijk verband heeft met myocarditis, maar dit zou nog niet overtuigend zijn bewezen, aldus het ministerie.

De bevindingen zijn belangrijk, aangezien Israël de komende dagen zal beslissen of de vaccinatiecampagne wordt uitgebreid naar mensen van 12 tot 15 jaar. Sommige gezondheidsexperts hebben voorgesteld om jongere mensen slechts één vaccinatie te geven om de bijwerkingen van de tweede dosis te voorkomen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)