Coalitiebesprekingen in Israël lopen vast

Redactie Joods.nl

Yesh Atid-leider Yair Lapid bleek dinsdag niet in staat te zijn om een regering aan president Rivlin presenteren. In plaats daarvan hebben onderhandelingsteams de hele nacht vergaderd om alsnog een overeenkomst af te ronden.

Als alles meezit kan Lapid woensdagochtend aankondigen dat hij een regering kan vormen die bestaat uit rechtse, centristische en linkse partijen, meldde Channel 12-nieuws dinsdagavond.

De vertraging kwam na een dag van intensieve onderhandelingen tussen de leiders van de centristische Yesh Atid en Blauw en Wit, de rechtse partijen Yamina, Nieuwe Hoop, Yisrael Beytenu, de linkse Meretz, de centrumlinkse Arbeidspartij en de islamitische Ra’am partij.

De partijen hopen hun grote ideologische tegenstellingen voor de deadline op woensdagavond te overbruggen, waarmee een einde gemaakt wordt aan de langdurige politieke impasse in Israël.

De Yesh Atid-voorzitter, die door president Reuven Rivlin is belast met het vormen van een regering, heeft ingestemd met een roulerend premierschap waarbij Yamina-hoofd Naftali Bennett eerst als premier fungeert.

Desalniettemin slaagden partijen die de nieuwe regering wilden vormen er niet in om dinsdagavond een aantal controversiële kwesties tussen hen op te lossen, waaronder de eis van Yamina nr. 2 Ayelet Shaked dat ze de positie van Arbeidspartij-chef Merav Michaeli in de gerechtelijke benoemingscommissie krijgt. Een eis waar Michaeli niet mee akkoord gaat.

Ook de eis van Nieuwe Hoop voorzitter Gideon Sa’ar om de positie van de procureur-generaal te hervormen stuit op tegenwerking van de andere coalitiepartners. De procureur-generaal is zowel de hoogste juridische adviseur van de regering als het hoofd van het openbaar ministerie en Sa’ar wil de rollen verdelen.

Verder zijn er ook nog meningsverschillen met de Arabisch-Israëlische Ra’am-partij onder leiding van Mansour Abbas, wiens steun nodig is voor de beëdiging van de coalitie. Abbas wil dat het ministerie van Binnenlandse Zaken uitgebreide bevoegdheden afstaat aan lokale Arabisch-Israëlische gemeenteraden, een eis waar Shaked tegen is.

Lapid heeft tot 12 uur vannacht om een coalitie te vormen, anders gaat de taak naar de Knesset en als dat ook niet lukt komen er weer verkiezingen. De 5e sinds 2019.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)