Eiwit verhoogt de levensverwachting van muizen met gemiddeld 30%

Prof Haim Cohen in zijn lab. Foto Universiteit Bar Ilan<br />

De levensverwachting van muizen met een kunstmatig verhoogd niveau eiwit nam gemiddeld met 30 procent toe, meldt een team onderzoekers van de Bar Ilan Universiteit en het Amerikaanse National Institutes of Health.

De toevoer van het eiwit SIRT6 werd kunstmatig onder de muizen verhoogd. Normaal gesproken neemt dit eiwit juist af met het ouder worden. In peer-reviewed onderzoek dat werd is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, werd de verhoogde levensverwachting onthuld plus het feit dat de eiwitrijke muizen jeugdiger waren en minder vatbaar voor kanker.

De studie werd geleid door Prof. Haim Cohen, directeur van het Sagol Healthy Human Longevity Center aan de Bar-Ilan Universiteit in Israël. Cohens onderzoek richt zich al langer op hoe SIRT6 eiwitten betrokken zijn bij het reguleren van biologische processen zoals veroudering, obesitas en insulineresistentie.

“De verandering in levensverwachting is aanzienlijk, als je bedenkt dat een equivalente sprong in de menselijke levensverwachting ons gemiddeld tot bijna 120 zou laten leven”, zei prof. Haim Cohen.

Het is algemeen bekend dat SIRT6-spiegels afnemen met de leeftijd en er is veel belangstelling voor de mogelijkheid dat het stimuleren van de productie van het eiwit gunstig zou kunnen zijn. In 2012 was Cohen de eerste onderzoeker die de levensverwachting bij mannelijke muizen verhoogde met 15% of meer. Het experiment had echter geen invloed op vrouwelijke muizen.

In het laatste onderzoek – een samenwerking tussen internationale wetenschappers, waaronder prof. Rafael de Cabo van de Amerikaanse National Institutes of Health – werd de sprong in levensverwachting gezien bij zowel mannelijke als vrouwelijke muizen. Het is groter bij de mannetjesmuizen, die nu 30% langer leven dan mannetjes uit de controlegroep. De vrouwelijke muizen leven 15% langer dan hun tegenhangers in de controlegroep.

Cohen deed het onderzoek samen met zijn promovendus Asael Roichman; Prof. Eyal Gottlieb van het Technion-Israel Institute of Technology; Prof. Rafael de Cabo van het National Institute on Aging bij de Amerikaanse National Institutes of Health; en Prof. Manuel Serrani van het Instituut voor Onderzoek in Biomedicine in Barcelona.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)