Israël en de Emiraten ondertekenen belastingverdrag

De Verenigde Arabische Emiraten op de kaart. Foto YouTube.

Israël heeft maandag een belastingverdrag ondertekend met de Verenigde Arabische Emiraten om de economische banden tussen de twee landen te stimuleren.

Het verdrag is voornamelijk gebaseerd op het OESO-model, zei de Israëlische minister van Financiën, Israël Katz, eraan toevoegend dat het “zekerheid en gunstige voorwaarden voor zakelijke activiteiten biedt en de economische banden met de VAE zal versterken”.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi zei dat het verdrag een aanzienlijke bevordering van investeringen en handel mogelijk zal maken, wat de economieën van beide landen ten goede zal komen.

De overeenkomst, die nog door de Knesset moet worden geratificeerd, is de meest recente stap om de economische banden tussen beide landen te stimuleren. Er zijn al verschillende verdragen ondertekend, onder meer over directe vluchten en visumvrij reizen, investeringsbescherming, wetenschap en technologie.

Volgens het Israëlische ministerie van Financiën zal het verdrag voor lagere belastingen zorgen zodat investeringen worden aangemoedigd.

De VAE is het derde Arabische land dat de banden met Israël genormaliseerd heeft, na Egypte in 1979 en Jordanië in 1994. Sindsdien hebben Bahrein, Soedan en Marokko dit voorbeeld gevolgd.

De overeenkomsten braken met het aloude Arabische idee dat er geen normalisatie met Israël mag komen totdat er een alomvattend vredesakkoord met de Palestijnen is bereikt. Palestijnse leiders hebben de overeenkomsten veroordeeld als “een steek in de rug” en “verraad”.

Regionaal zwaargewicht Saoedi-Arabië heeft tot nu toe afgezien van het formaliseren van banden met Israël, maar heeft zijn luchtruim open gesteld voor vluchten vanuit de Joodse staat naar de VAE en Bahrein, een impliciet teken van goedkeuring.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)