Isaac Herzog nieuwe president van Israël

<em>Livestream van de Knesset</em>

Het Israëlische parlement heeft vandaag Isaac Herzog als volgende president van het land gekozen, een grotendeels symbolische functie. De president neemt deel aan officiële ceremonies en officiële bezoeken in Israël als vertegenwoordiger van de staat.

De verkiezing werd gehouden in de Knesset. De 120 wetgevers brachten anoniem hun stem uit. Herzog werd gekozen met 87 stemmen voor een periode van 7 jaar.

Hij nam het op tegen Miriam Peretz, een opvoeder en schrijver die wordt gezien als een nuchtere buitenstaander. Zij kreeg 27 stemmen.

Herzog, 60, is het voormalig hoofd van de Israëlische Arbeidspartij en oppositieleider die het tevergeefs opnam tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bij de parlementsverkiezingen van 2013.

Hij is een telg uit een prominente zionistische familie. Zijn vader, Chaim Herzog, was Israëls ambassadeur bij de Verenigde Naties voordat hij tot president werd gekozen. Zijn oom, Abba Eban, was de eerste minister van Buitenlandse Zaken van Israël en ambassadeur bij de Verenigde Naties en de Verenigde Staten. Zijn grootvader was de eerste opperrabbijn van het land.

Herzog is ook het huidige hoofd van het Joods Agentschap, een non-profitorganisatie die nauw samenwerkt met de regering om immigratie naar Israël te bevorderen. Gezien zijn diepe banden met het politieke establishment, werd hij gezien als de favoriet om te winnen.

Elke Knesset-factie heeft haar parlementsleden de vrijheid gegeven om te stemmen naar eigen inzicht. Geen van de fracties steunde een specifieke kandidaat.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)