Israëlische luchtvaartmaatschappij Israir begint in juli vluchten naar Marokko

Een vliegtuig van Israir, ter illustratie. Foto YouTube.

De Israëlische luchtvaartmaatschappij Israir gaat volgende maand tussen Tel Aviv en Marrakesh vliegen. De eerste vlucht vindt plaats op 19 juli en de vliegtijd zal ongeveer zes uur zijn. In de planning staan vijf vluchten per week zonder tussenstop.

Israël en Marokko kwamen in december overeen om de diplomatieke betrekkingen te hervatten en te beginnen met rechtstreekse vluchten – onderdeel van een door de Verenigde Staten bemiddelde overeenkomst, die ook de erkenning door Washington van de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara bevat.

Marokko was eeuwenlang de thuisbasis van een van de grootste en meest welvarende Joodse gemeenschappen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten tot de oprichting van Israël in 1948 toen Joden werden verdreven uit vele Arabische landen. Naar schatting kwamen ongeveer een kwart miljoen joodse Marokkanen naar Israël tussen 1948-1964.

Tegenwoordig zijn er nog maar ongeveer 3000 Joden over in Marokko, terwijl honderdduizenden Israëliërs Marokkaanse afkomst claimen.

In maart zei de Marokkaanse minister van Toerisme, Nadia Fettah Alaoui, dat er 200.000 Israëlische bezoekers worden verwacht in het eerste jaar na de hervatting van de rechtstreekse vluchten.

De Israëlische nationale luchtvaartmaatschappij El Al heeft gezegd dat het ook hoopt in juli vluchten naar Marokko te starten en wacht op definitieve goedkeuringen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)