Hamas werkte aan anti-Iron Dome-technologie in Gaza AP-gebouw

Het al-Jalaa-gebouw in Gaza waar AP en Al Jazeera gevestigd waren wordt getroffen door raketten van de Israëlische luchtmacht en stort in. Foto YouTube.

Hamas werkte in het gebouw in Gaza waar Associated Press en Al Jazeera gevestigd waren aan apparatuur om het Iron Dome-raketafweersysteem te verstoren, zei de Israëlische ambassadeur bij de VN en de VS Gilad Erdan tijdens bezoek aan het AP-hoofdkwartier in New York.

Het AP gebouw in Gaza werd tijdens operatie Guardians of the Walls door de Israëlische luchtmacht vernietigd.

Erdan ging maandag naar het kantoor van AP in New York “om de topmanagers uit te leggen dat het gebouw waarin hun operatie in Gaza [was] gehuisvest, gebruikt werd door Hamas-terroristen om te proberen de Iron Dome te verstoren– dat is waarom het prioriteit kreeg [als een doelwit] door de IDF tijdens de operatie van vorige maand.”

Erdan deelde de informatie in coördinatie met de IDF en gaf deze aan Associated Press CEO Gary Pruitt en vice-president voor Foreign News Ian Phillips in New York.

Het doelwit was “van het grootste belang”, zei Erdan, vanwege het werk aan apparatuur om het Iron Dome afweersysteem te verstoren waarmee miljoenen Israëliërs werden beschermd tegen meer dan 4000 raketten die de terroristische groeperingen tijdens de 11 dagen van gevechten vanuit Gaza op Israël afschoten.

Erdan benadrukte Israëls inzet voor persvrijheid en dat Israël zijn uiterste best doet om schade aan burgers, waaronder AP-journalisten, te voorkomen.

“Israël denkt niet dat [AP]-werknemers op de hoogte waren van de Hamas-activiteiten in het gebouw, omdat het een geheime Hamas-eenheid was”, zei hij.
De ambassadeur zei ook dat Israël zal helpen bij de wederopbouw van AP-kantoren en ervoor zal zorgen dat ze apparatuur naar Gaza kunnen brengen.

“Hamas is een moorddadige terroristische organisatie die de persvrijheid vertrapt wanneer zij haar terroristische onderneming vanuit de burgerbevolking exploiteert, ook in het gebouw dat door de internationale media werd gebruikt”, voegde Erdan eraan toe.

Volgens IDF-beoordelingen was de apparatuur in het gebouw op het moment van de aanval aanwezig. De aanval was bedoeld om het gebouw te laten instorten om de vernietiging van de speciale apparatuur te verzekeren.

Bij het bombardement van het AP gebouw kwam niemand om het leven. De inwoners en werknemers van het gebouw werden een uur van te voren door de IDF gewaarschuwd om te vertrekken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!