Egypte keert terug naar de Gazastrook

Egyptisch bulldozer in Gaza ruimt puin op.

Egypte heeft een konvooi van ingenieurs en bouwmaterieel naar Gaza gestuurd om met de wederopbouw in de Gazastrook te helpen na het recente Israëlisch-Palestijnse conflict.

Palestijnen stonden langs de straat aan de Gaza-kant van de grensovergang bij Rafah om het konvooi te verwelkomen. Een Palestijnse grensfunctionaris zei dat 50 voertuigen de grens waren overgestoken.

Egypte speelde een belangrijke rol bij het tot stand brengen van een staakt-het-vuren tussen beide partijen en heeft gezegd dat het 500 miljoen dollar (410 miljoen euro) zal uittrekken voor de wederopbouw van verwoeste gebieden in Gaza.

Het vermoeden bestaat dat de Egyptenaren van plan zijn terug te keren naar de Gazastrook en dat het door Egypte gesponsorde wederopbouwwerk deel uitmaakt voor een permanente Egyptische veiligheidsaanwezigheid in Gaza.

De aanwezigheid van de Egyptische bouwteams in de Gazastrook betekent in ieder geval dat Hamas en andere Palestijnse facties de raketaanvallen op Israël niet kunnen hervatten.

Het hoofd van de Egyptische Algemene Inlichtingendienst, Abbas Kamel, bracht vorige week een zeldzaam bezoek aan de Gazastrook, waar hij leiders van Hamas en andere Palestijnse facties ontmoette en met hen besprak hoe het staakt-het-vuren en de wederopbouwinspanningen het beste gehandhaafd kunnen worden.

Kamels bezoek aan de Gazastrook wordt door sommige Palestijnse politieke analisten gezien als een teken van het voornemen van Egypte om een belangrijke rol te gaan spelen in Gaza.

Na de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 richtte de Arabische Liga een “Palestijnse” regering op, om de door Egypte veroverde Gazastrook te besturen. Aan het hoofd van deze regering stond Amin al-Hoesseini, grootmoefti van Jeruzalem en bondgenoot van Adolf Hitler. Met uitzondering van Egypte, Syrië, Libanon, Irak, Saoedi-Arabië en Jemen, werd deze regering door geen enkel ander land erkend.

Palestijnen die in de enclave woonden, kregen “Palestijnse” paspoorten. Egypte bood hen geen staatsburgerschap aan. Na de ontbinding van de “Palestijnse” regering in 1959, bleef Egypte de Gazastrook besturen tot 1967.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)