Israël laat Abdala Abu Jaber vrij, 21 jaar na bomaanslag

<em>Abdullah Abu Jaber, de Jordaanse terrorist die de aanslag op lijn 51 in Tel Aviv uitvoerde, is vrijgelaten uit de gevangenis</em>

Israël heeft Abdala Abu Jaber, 44, vrijgelaten, een Jordaniër die naar Israël kwam als toerist, een baan vond bij een Israëlisch bedrijf en vervolgens een bom plaatse in een bus waarbij 14 mensen gewond raakten.

Abu Jaber kwam 2 jaar voor de aanslag naar Israël als toerist. Nadat zijn visum was verlopen kreeg hij een baan als beveiliger voor het Israëlische bedrijf Akimar waar hij illegaal ging werken. Uiteindelijk werd hij gepromoveerd tot bewaker van een restaurant in Rishon LeZion.

Ondanks het feit dat dit wettelijk verplicht is, had het beveiligingsbedrijf zijn identiteit niet geverifieerd en geen aanvraag ingediend voor een politievergunning om hem in dienst te nemen. Als gevolg van het onderzoek na bomaanslag werd de vergunning van Akimar om veiligheidsdiensten te verlenen ingetrokken.

Op 24 december 2000 ging Jaber op bezoek bij familieleden in een vluchtelingenkamp in de buurt van Nablus. Tijdens zijn verblijf daar werd hij gerekruteerd door twee Tanzin Fatah-agenten, Maher Ahmad Jobara en Abboud Mobarak.

Abu Jaber kreeg een plunjezak met een explosief bestaande uit drie pijpbommen en de opdracht om de tas te plaatsen in een volle bus en daarna uit te stappen. Hij kreeg het gsm-nummer van de “verzender” en een codewoord om te gebruiken wanneer het apparaat klaar was om tot ontploffing te worden gebracht.

In de ochtend van 28 december 2000 werd Jaber naar het Askar vluchtelingenkamp gebracht bij naar Nablus, waar hij het explosief en instructies voor het gebruik ervan ontving. Hierna nam hij een shuttletaxi naar Tel Aviv en vroeg de chauffeur om hem af te zetten naast het oude centrale busstation.

Jaber stapte in een bus bij een halte vlakbij het oude centrale busstation. De chauffeur meldde later dat de terrorist niet verdacht leek. Jaber ging achter in de bus zitten en stak de tas onder de stoelen voor hem.

Voordat hij uitstapte, stopte hij de batterij in de mobiele telefoon en zette hij de telefoon aan. Direct na het uitstappen belde hij zijn coördinator en meldde het afgesproken codewoord. Kort daarna belde de coördinator naar de mobiele telefoon die was aangesloten op het explosief en bracht de bom tot ontploffing.

Gelukkig ontplofte slechts één van de drie pijpbommen. Door de explosie raakten 14 passagiers gewond. De passagier die op de stoel zat waaronder de tas was geplaatst, raakte ernstig gewond.

Abu Jaber heeft 20 jaar in Israël gevangen gezeten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)