Israëlische grenspolitieagent ernstig gewond na rellen langs grens met Gaza

Grenspolitieagent Barel Shmueli die op 21 augustus 2021 ernstig gewond raakte bij een schietpartij aan de grens met Gaza (grenspolitie)

Tijdens rellen op zaterdag aan de grens tussen Israël en Gaza werd een Israëlische grenspolitieagent in zijn hoofd geschoten en raakten tientallen Palestijnen ernstig gewond. De rellen vonden plaats ondanks een overeenkomst om humanitaire fondsen uit Qatar over te dragen aan Gaza.

Tijdens de rellen werden een tiental Palestijnen gefilmd langs het grenshek die het wapen van een van de soldaten probeerden afhandig te maken.

In een andere video van hetzelfde incident is te zien hoe Palestijnen voorwerpen gooien en de loop van het wapen raken, waarna een relschopper de positie nadert en er met een pistool in schiet. Hierbij werd de de 21-jarige grenspolitieagent Barel Hadaria Shmueli uit Be’er Yaakov in zijn hoofd geraakt.

De grenspolitie zei in een verklaring dat Shmueli een operatie heeft ondergaan in het Soroka-ziekenhuis in Beersheba en nog steeds in levensbedreigende toestand op de intensive care ligt. Een woordvoerder van het ziekenhuis zei dat artsen zijn toestand zondagochtend aan het evalueren waren.

Volgens de verklaring is Shmueli een sluipschutter in de elite undercover mista’arvim-eenheid en heeft hij deelgenomen aan “tientallen operaties om terreuraanslagen en misdaad in de zuidelijke regio te verijdelen”. Hij was dit weekend naar de grens met Gaza gestuurd om de Israëlische strijdkrachten te assisteren tijdens de gevechten langs het veiligheidshek.

Sluipschutters en rubberen kogels werden gebruikt door Israëlische soldaten nadat zo’n 100 Palestijnen het hek naderden en explosieven naar troepen gooiden. Op andere locaties, waaronder in de buurt van Khan Younis, waren er botsingen nadat Palestijnen stenen naar het hek hadden gegooid en het probeerden te beklimmen.

Later op zaterdag voerde de IDF luchtaanvallen uit op vier Hamas-wapenopslagplaatsen in Gaza als reactie op de rellen en de aanval op Shmueli.

Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza raakten minstens 41 relschoppers gewond door Israëlische troepen tijdens de vijandelijkheden, waarvan twee ernstig.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)