Israel en Jordanië bereiken deal voor levering water en elektriciteit

Een door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) onderhandelde deal voorziet in de bouw van een grote zonne-energiecentrale in Jordanië om elektriciteit op te wekken voor Israël, terwijl een ontziltingsinstallatie in Israël water naar Jordanië zal sturen.

Saoedi-Arabië was volgens berichtgeving in Israëlische media niet op de hoogte van het door de VAE bemiddelde plan, totdat het in de media verscheen.

De Saudi’s, die in tegenstelling tot de VAE en Jordanië geen officiële diplomatieke betrekkingen met Israël heeft, zouden naar verluidt hebben geprobeerd de overeenkomst te torpederen om een nieuwe deal tot stand te brengen waarin Israel uitgesloten wordt en om de kroonprins naar voren te schuiven als de ‘klimaatpaus’ van het Midden-Oosten. De Emiraten hebben de druk afgewezen.

De deal is de nieuwste winst als gevolg van de Abraham Akkoorden die Israël vorig jaar met de VAE ondertekende onder auspiciën van de regering-Trump.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)