Brood jatten bij de beren – Artis in de oorlog

Onder deze titel laat een tentoonstelling in het Verzetsmuseum in een voor jong en oud aantrekkelijke vorm de oorlogsgeschiedenis van de beroemde Amsterdamse dierentuin zien.

De in 1838 met geld van welgestelde Amsterdamse burgers opgerichte dierentuin Natura Artis Magistra was bij het uitbreken van de oorlog een heel populair uitje. De tentoonstelling laat zien hoe belangrijk de apenrots en het wolvenverblijf waren als beveiliging tegen de Duitse bezetter, die zelf overigens ook graag en vaak de dieren kwam bekijken.
Historica Liesbeth van der Horst, conservatrice van het tegenover Artis gelegen Verzetsmuseum, vertelt dat diverse grote projecten, zoals de vogelweide en het kamelenveld, ondanks de materiaalschaarste, konden worden gerealiseerd. Door de enorme inventiviteit en toewijding van de toenmalige directeur Sunier en zijn staf kon de dierentuin haast als vanouds blijven draaien. Het enige joodse personeelslid, bioloog en oprichter van het Insectarium Rudolf Polak, is door toedoen van directeur Sunier ontkomen naar Zwitserland.
Onderduikers, joden zowel als verzetsmensen, vonden binnen de hekken van Artis een veilige plek. Bij razzia’s in de Plantagebuurt wisten joden zich te verschuilen binnenin de apenrots, en er woonde zelfs iemand in een afgescheiden ruimte in het wolvenverblijf. Bij de ijsberen, achter de ronde volière en in het nachtverblijf van de chimpansees zaten mensen.
In een artikel in Het Parool vertelt Van de Horst dat Artis gedurende de oorlog haar goede reputatie nooit is kwijtgeraakt, en dat er nooit een razzia is gehouden.
"Ik denk dat de Duitsers er niet veel voor voelden op jacht te gaan tussen al die wilde dieren. Je wist per slot nooit wie tegenover je stond als je zomaar een luikje opentrok. De dieren vormden de beste beveiliging voor de onderduikers.

"Lees ook in het Rotterdams Dagblad: Onderduiken tussen de apen in Artis
Zie verder de websites van Artis en het Verzetsmuseum
De tentoonstelling loopt van 6 september 2002 tot 13 april 2003
Openingstijden:di – vr: 10.00 – 17.00 uur, za, zo, ma & feestdagen 12 -17 uur
Museumjaarkaart gratis. Vrienden gratis. U bent vriend vanaf ? 12,- per jaar.
Met die bijdrage steunt u het VerzetsmuseumVoor groepsbezoek hanteert het Verzetsmuseum aparte tarieven.

Het Verzetsmuseum bevindt zich aan de Plantage Kerklaan 61 te Amsterdam, tel. 020-6202535).Het museum is goed bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer.