Zonder Israëli’s alstublieft

De klap kwam dit keer van een onverwachte kant, en raakte een paar symbolen van de Israëlische sport en cultuurwereld, meldt een artikel in Yediot Aharonot op 30 juli 2002.

Israëlische voetballers, wetenschapsmensen en kunstenaars zijn tegenwoordig niet meer welkom op internationale evenementen. Men zegt de deelname af met een of andere smoes. Niet één keer wordt rechtstreeks gezegd: "Jullie zijn niet welkom omdat jullie Israëli’s zijn"; de redenen die men opgeeft hebben met name met veiligheidsproblemen te maken.

Het is allemaal vorig jaar begonnen, toen buitenlandse voetbalclubs die in het kader van de UEFA-competitie in Israël zouden spelen uit angst voor aanslagen afzegden, of, zoals de Engelse club Chelsey deed, wel kwamen maar zonder de grote ‘sterren’, want die hadden geweigerd om op het vliegtuig naar Israël te stappen. Ook Lokomotiv Moskwa en Parma kwamen, maar niet zonder problemen, en toen AC Milaan wilde komen stak de UEFA daar een stokje voor. In Israël worden geen thuiswedstrijden gespeeld.

Op 29 juli heeft Maccabi Haifa maar liefst acht uur oponthoud gehad onderweg naar een "thuiswestrijd" op Cyprus, omdat Cyprus, dat nooit eerder problemen heeft veroorzaakt, geen gewapende Israëlische veiligheidsmensen binnen wilde laten. Pas na veel heen en weer gepraat en diplomatiek ingrijpen kon de club in het vliegtuig stappen.

Artsen en wetenschapsmensen op allerlei gebied die Israël vertegenwoordigen in wereldorganisaties horen de laatste tijd fluisteren: "Wij hebben een probleem dat jij, als Israëli, een funktie als vice-voorzitter of secretaris van onze organisatie uitoefent. Bij de volgende bijeenkomst moeten we je vervangen". Niets wordt officieel gezegd. Tot nu toe zijn alleen twee artsen, hoogleraren die zouden deelnemen aan de organisatie van een internationaal reumatologie-congres dat in oktober in Italië zal worden gehouden, onder druk van Libanese en Syrische collega-artsen uit hun functie ontheven.

In mei van dit jaar was men bang dat de Israëlische Artsenorganisatie IMA uit de World Medical Association zou worden gegooid. Dank zij de grote inspanningen van de Israëlische en joodse artsen overal ter wereld is het gelukt om deze dreiging voorlopig af te wentelen. Ook Israëlische kunstenaars lijden onder de situatie. Gisteren werd bekend gemaakt dat het Israëlisch Philharmonisch Orkest een reeks concerten in Amerika moet afzeggen omdat geen enkele verzekeringsmaatschappij bereid is de concerten te verzekeren. Tot nu toe was het afsluiten van zo’n verzekering geen probleem.

Asher Bitenski, de impressario van Noa legt uit: "We zijn verplicht ieder concert te verzekeren. Dit is een publieksverzekering die wordt afgesloten door degene die de zangeres/gasten uitgenodigd heeft en geldt voor alle landen. Tot nu toe hebben wij geen last gehad van dit probleem. Misschien omdat Noa een zangeres van vrede is? Zij steekt immers niet onder stoelen of banken dat zij uit Israël komt."

Maar ook Noa heeft een vervelend incident meegemaakt tijdens een concert in Londen. Ze werd daar gestoord door pro-Palestijnen die haar het zingen onmogelijk maakten. Nadat de demonstranten uit de zaal waren verwijderd kon ze haar optreden voltooien en werd ze door het publiek met groot enthousiasme bedankt.

Verleden maand mochten 360 leden van een jeugdorkest en dansgroepen "thuis blijven" nadat de Cyprotische organisatoren van het festival waar ze zouden optreden hadden laten weten "niet voor hun veiligheid garant kon staan." Moshe Te’oemiem, pr-man en een van de eigenaars van Hapoel Tel-Aviv zegt te verwachten dat dit probleem in deze onrustige tijden in Israël alleen maar zal toenemen. Elke Israëlische groep of individu waardoor Israël bij internationale manifestaties wordt vertegenwoordigd heeft klappen geïncasseerd, en als het nog niet gebeurd is