Recept: Hoemmoes


Hoemmoes, een heerlijke puree van gekookte kikkererwten met knoflook, citroensap en olijfolie heeft de wereld veroverd en is al helemaal niet weg te denken uit de Israëlische keuken, kosjere t’hina of niet.


Hoemmoes

  • 1 groot blik kikkererwten
  • 1 pot tahin/t’hina
  • 4 teentjes knoflook, uitgeperst
  • sap van 1-2 citroenen
  • zout
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Laat de kikkererwten uitlekken.
  2. Doe ze in de keukenmachine, voeg er 3 eetheelepelepel t’hina aan
    toe, de knoflook, een deel van het citroensap en wat zout en zet de
    machine aan.
  3. Laat draaien tot een fijne massa, voeg er met draaiende motor een flinke scheut olijfolie aan toe.
  4. Voeg eventueel een eetlepel koud water toe als de hoemmoes te dik blijft. EN PROEF OP SMAAK!!!

Meer olijfolie, meer citroensap, meer zout, zelfs meer knoflook: hoemmoes moet hoog op smaak zijn.
je kunt er wat cayennepeper of za’atar overheen stuiven, of apart zhoug erbij geven.

Za’atar:   
Meng 1 eetl gedroogde marjolein, 1 eetlepel gedroogde tijm, 1 eetlepel
geroosterde sesamzaadjes, 1 theelepel gemalen sumaczaadjes (te koop bij
de Middenoosterse kruidenier) en 1/2 theelepel zout.

Zhough –  Jemenitische sambal:
Doe ca. 1 eetheelepelepel verse korianderblaadjes, 3-4 in stukken
gesneden groene Spaanse pepers MET zaadjes en 3-4 tenen knoflook in de
keukenmachine en laat draaien tot alles goed gemengd en fijngemalen is.
Voeg er 1/2 theelepel gemalen komijn, 1/2 theelepel gemalen kruidnagel,
1/2 theelepel gemalen kardamon, 1 theelepel olijfolie en zout naar
smaak toe en laat alles draaien tot een dikke pasta.

Het Joods Educatief Centrum CRESCAS biedt ook in het volgende jaar weer
kookcursussen waarin de Joodse en de Israëlische keuken centraal staat.

Klik HIER voor het volledige cursusprogramma.

Kijk voor meer informatie over hoemmoes eens op www.wikipedia.org

Advertentie (4)