Vanavond op TV: Gevangen in het huwelijk


NIKmedia (per 1 september 2005 Joodse Omroep geheten) herhaalt Anat Zuria’s indrukwekkende documentaire Mekudeshet over agoenot, vrouwen die hun joods gesloten huwelijk niet kunnen ontbinden.




NIK Media – Nederland 1
donderdag 11 augustus 
23.10 – 00.02 uur Nederland 1
zie ook: donderdagdocumentaire.nl
De uitzending is een herhaling van 30 januari 2005

Het zal je maar gebeuren: niet langer getrouwd willen zijn, maar evenmin kunnen scheiden. Op de Philippijnen en Malta is dit nog steeds zo; in Chili besloot het parlement pas deze maand om de echtscheiding te legaliseren.

In het jodendom is echtscheiding altijd legaal geweest, maar is desondanks problematisch. Een joodse vrouw is geen rechtspersoon, wat betekent dat een vrouw die in een joods huwelijk treedt feitelijk door haar man wordt gekocht. Een scheiding kan daarom alleen plaatsvinden als hij niet langer met haar – zijn bezit – wil samenzijn.

Jaarlijks kampen vele joodse vrouwen met een echtgenoot die hen geen scheidingspapier – get – wil geven. Deze vrouwen, agoenot geheten, blijven als het ware gevangen in hun huwelijk en kunnen ook niet meer opnieuw trouwen. Juridische oplossingen voor dit probleem zijn er maar weinig.

De regisseur volgt Tamara, Michelle en Rachel, drie jonge Israëlische vrouwen die alles doen om een scheiding te krijgen. Met hulp van een groep vrouwelijke orthodoxe rabbijnse advocaten betwisten ze de strenge wetten van de joodse gemeenschap. Die schrijven voor dat mannen, die hun vrouw en kinderen verlaten om met een andere vrouw te gaan samenleven, de scheiding van hun wettige vrouw mogen weigeren. In de meeste gevallen betalen ze niet eens alimentatie. De vrouwen mogen geen andere relaties aangaan en zijn gedoemd tot kuisheid, want in Israël is een buitenechtelijke relatie voor een vrouw verboden.

In Israël leidde de film tot veel commotie. De Israëlische documentaire ging in november 2004 tijdens het IDFA in premiere en werd genomineerd voor de Zilveren Wolf, de prijs voor de beste korte documentaire.

Zie voor meer informatie over de film: www.lasplash.com

Advertentie (4)