De joodse zomer met het Poeriemvrouwtje


Rabbijn Ies Vorst schreef voor Hakehilla, het maandblad van de Joodse Gemeente Amsterdam, in 18 afleveringen telkens een aantal bladzijden speciaal voor kinderen. Ze verschijnen rond de Joodse feestdagen ook op joods.nl. Vandaag: de laatste van vier over de zomermaanden Tammoez, Av en Elloel.


  1. Agenda van de zomermaanden

  2. Het PoeriemVrouwtje zomert over

  3. De muur die bleef

  4. Weer een diepdenkertje

WEER EEN DIEPDENKERTJE

Ja, lieve kinderen, als in de zomer op 17 tammoez de Drie Treurweken beginnen, verlangen wij – nog meer dan in de rest van het jaar – naar de komst van de Ma’sjie’ach. De Ma’sjie’ach is een afstammeling van koning David en hij zal door G.d in staat worden gesteld de grote problemen van de wereld op te lossen. Geen oorlog meer; geen hongersnood, onderdrukking en discriminatie!Ook zal G.d aan de Masjie’ach toestemming geven de Tempel in Jeroesjalajiem te herbouwen. Aan de zwerftocht van het Joodse volk zal dan een einde zijn gekomen. Alles zal anders zijn. Hoe anders? Dat weten wij niet precies. Mensen zullen elkaar geen kwaad meer doen. Niet voor te stellen, maar toch! En hoe zit het met de dieren? Misschien wordt het wel zoals in het volgende gedicht:

Ik zag twee hommels
op twee schommels
o, het was een wonder.
En twee wolven midgetgolven
lepelaren kanovaren
kleuter, slang, panter, geit
spelen samen; Masjie’ach tijd!

Tot het zover is moeten wij proberen positief te blijven denken en te blijven hopen. Ik weet wel, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar je moet het toch proberen. En soms hoor je van iemand die het goede voorbeeld heeft gegeven.
Zo las ik over een rabbijn die erg veel pijn leed. Toch was de man altijd opgewekt. Je vraagt je natuurlijk af hoe kan dat? Ook de mensen die hem kenden vroegen hoe hij dat kon opbrengen. Weet je wat hij antwoordde? Ik zal het jullie vertellen.

Hij zei: ‘Kijk, de pijn die ik heb geleden, die is weg. Die is er dus nu niet. De pijn die nog gaat komen, die is er nu ook niet. Welke pijn voel ik nu nu dan wel? De pijn van dit moment. En dít moment is zo voorbij…’

Goed he van die rabbijn?! Het is in ieder geval iets om over na te denken. Vooral in deze tijd van het jaar. Doen!

Jullie PoeriemVrouwtjeI. Vorst. Initialen IV. In Romeinse cijfers is dat 4. Gevraagd of dat een diepere betekenis heeft, antwoordt rabbijn Vorst: “Het is omdat ik graag feest 4!”
Inderdaad: feest vieren en feest laten vieren. Anderen leren hoe je de joodse feesten viert.
Dat doet rabbijn Vorst op deze website. Lees maar!


Een goede raad vooraf: wie niet van feesten houdt, moet ‘HET POERIEMVROUWTJE – FEESTFIGUUR VAN HET JOODSE JAAR’ beslist niet lezen!