Sidra Emor, Wajikra (Leviticus) 21:1-24:23

De profeet Jechèzkél leefde tijdens de verwoesting van de Eerste Tempel door Neboechanetsar (586 v.d.g.j.) en werd in ballingschap naar Babylonië gevoerd. In het eerst deel van het boek waarschuwt de profeet voor de snel naderende verwoesting van Jeroesjalajim, in het tweede deel spreekt hij woorden van troost en wederopbouw.

Bekijk de haftara van de week met Baruch Sienna:

Het Jodendom is een zich geleidelijk ontvouwende, historische conversatie tussen de mensheid en het Goddelijke.

INLEIDING EN VERBINDINGEN

De sidra van deze week, Emor, begint met de wetten voor de kohanim [priesters] en de beperkingen en begrenzingen die het gedrag van de priesters regelen. De sidra bevat ook een lijst met Bijbelse feestdagen. De sidra eindigt met een kort, raadselachtig verhaal over een godslasteraar waarna de beroemde wet (lex talionis) wordt herhaald: ‘een oog voor een oog’ (zie ook Sjemot [Exodus] 21:23 en Dewarim [Deuteronomium] 19:21).

Gewoonlijk gebruikt Jechèzkél levendige beeldspraak en metaforen (de beroemde passage met het beeld van het vallei vol uitgedroogde beenderen, die weer tot leven komen, wordt gelezen in de Pesachtijd) en hij beschrijft vaak gecompliceerde mystieke visioenen van strijdwagens en cherubijnen. In de tekst van deze haftara lezen we hoe Jechèzkél zich een tijd voorstelt waarin de Tempel in ere zal zijn hersteld. Hierdoor klinkt de haftara meer als een tekst uit de Tora (met een haast wereldlijke beschrijving van de activiteiten van de kohaniem, hun kleding en regels betreffende hun gedrag) dan als een typische, profetische passage.

Voor het geheel: www.levisson.nl (klik op Parasjat Hasjawoea)
Vertaling: Jochanan Ch. Belinfante
Voor het origineel: klik hier


Klik op het logo om verder
te lezen op de website van het Levisson Instituut

Sjabbat 5 mei 2007/ 17 i’jar 5767
Sidra Emor, Wajikra [Leviticus] 21:1-24:23
(Tanach blz. 241-250)
Haftara (jaar C): Nechèmja 8:13-9:5
(Tanach blz. 1683-1684)
T

Advertentie (4)

Wekelijkse Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (of klik op het kruisje rechtsboven)