Bijzondere synagogedienst voor inhuldiging koning Willem-Alexander

Willem-Alexander
Willem-Alexander in Snoge
23 oktober 2012

Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander organiseren het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en het Portugees-Israëlietisch Kerkgenootschap een bijzondere synagogedienst. De dienst vindt plaats in de Portugese synagoge, de Esnoga, in Amsterdam, op zondagavond 28 april / 18 Ijar, Lag ba’Omer 5773. De orde van de dienst kent een historisch karakter en komt – geactualiseerd naar de inhuldiging van de Koning – overeen met de bijzondere dienst die met groot ceremonieel ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina op 31 augustus 1898 in de Esnoga werd gehouden.

Gedurende deze bijzondere gebeurtenis zullen de sifré Tora (wetsrollen) door de synagoge worden gedragen, waarna voor het eerst het Hanoteen tesjoe’a gebed voor de nieuwe vorst zal worden uitgesproken. Voorts wordt een gelegenheidsgebed uitgesproken dat speciaal voor deze gebeurtenis is geschreven door Haham P. Toledano. De Teba (verhoging in de synagoge) en lessenaar zijn gedekt met de bijzondere set van oranjekleden, gemaakt van oranje zijde en bedekt met antiek Italiaans kant. Het kant dateert mogelijk van rond 1500, en vormde mogelijk oorspronkelijk delen van beddespreien. Deze set werd vervaardigd ter gelegenheid van het bezoek van koning Willem III aan de snoge op Saba (sabbat) Sjemini, 15 april 1882 en is sindsdien bij Oranje-gelegenheden ter herinnering aan dit koninklijk bezoek gebruikt.

U kunt zich aanmelden voor deze bijzondere synagogedienst bij de volgende link: http://goo.gl/jBN1P

Advertentie (4)