Johnny en Jones – Mijnheer Dinges weet niet wat swing is

Johnny en Jones - mijnheer dingesJohnny & Jones is de naam van het Amsterdamse jazz-duo Nol (Arnold Siméon van Wesel) (1918-1945) en Max (Salomon Meyer Kannewasser) (1916-1945).

Van Wesel en Kannewasser werkten beiden voor de Bijenkorf. In 1934 werden ze ontdekt, toen ze tijdens een personeelsfeest met het kwartet The Bijko Rhythm Stompers speelden. Twee jaar later gaven ze definitief hun baan op en begonnen met optredens onder de naam Johnny & Jones. Hun grootste hit werd Mijnheer Dinges weet niet wat swing is. Ze maakten jazzy liedjes begeleid op de gitaar, hun teksten, steevast met een Amerikaans accent uitgesproken, kenmerkten zich door humoristische parodieën op de actualiteit. Vanaf 1937 traden Johnny & Jones regelmatig op voor de VARA-radio en werden mateloos populair.

Vanwege hun joodse afkomst mochten Johnny & Jones tijdens de Duitse bezetting nog alleen voor joods publiek optreden, en vanaf 1941 helemaal niet meer. In 1943 werden ze samen met hun echtgenotes opgepakt en naar doorvoerkamp Westerbork gebracht. In dat kamp traden ze nog slechts eenmaal op onder de naam Jonny und Jones, aangezien in de revue slechts de Duitse taal toegestaan was die ze nauwelijks machtig waren. Verder mocht het duo het kamp tijdelijk verlaten om in Amsterdam het liedje ‘Westerbork serenade’ op te nemen. In het kamp werden ze tewerkgesteld als slopers van neergestorte oorlogsvliegtuigen.

Op 4 september 1944 werden Johnny & Jones tijdens een van de laatste transporten uit Westerbork naar achtereenvolgens de kampen Theresienstadt, Auschwitz, Sachsenhausen, Ohrdruf en Bergen-Belsen gedeporteerd. Uiteindelijk stierven ze van uitputting in de laatste oorlogsdagen van 1945.

Bron: Wikipedia