Joodse oma’s: Toon ons ‘n onbesneden penis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tony Oats, een medewerker van het World Erotic Art Museum in Miami Beach (VS), kreeg onlangs het grappigste verzoek uit zijn 10-jarige carrière. “Kunt u ons alstublieft een onbesneden piemel laten zien?”, zo vroeg een oud vrouwtje hem. “Wij zijn een groep Joodse dames op leeftijd en we hebben er nog nooit een aanschouwd.” In een nabijgelegen ruimte van de tentoonstelling toonde Oats hen vervolgens een bronzen kunst-penis van ruim twee meter lengte.

De elf bejaarde dametjes van de L’Chayim Hadassah Chapter zouden die dag tijdens het museumbezoek ruim duizend snikkels zien van allerlei perioden, rassen, maten en vormen. “Oh kijk”, riep een van de oma’s toen ze een kleine glazen penis zag, “een mezoeza!” Het instituut bezit in totaal zo’n 4.000 seksueel getinte kunstwerken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De groepsreis naar het Erotiek Museum was geïnitieerd door Naomi Wilzig. Dit 80-jarige Joodse omaatje en Hadassah-lid was in 2005 oprichtster van het museum. Helaas overleed ze tien dagen voor het gezelschap arriveerde. In het museum stond de vrouw, die er ooit een orthodox-Joodse levensstijl op nahield, bekend als ‘Miss Naomi’.

“Seks is niet iets waarvoor je je hoeft te schamen”, zei Wilzig doorgaans als ze begon met het geven van een rondleiding in het museum. “Het is tenslotte hoe we hier allemaal zijn gekomen.” Haar favoriete erotische kunstwerk was een schilderij met daarop Eva en een “volledig gevormde” Adam die oprijst uit de aarde.

Lees meer over Miss Naomi, het museum en de belevenissen van de Joodse omaatjes op Haaretz!

Advertentie (4)