Gluur-rabbijn krijgt 6,5 jaar celstraf in VS

Mikva-bad

Een rechtbank heeft gisteren in de Amerikaanse stad Washington 6,5 jaar gevangenisstraf opgelegd aan een vooraanstaande rabbijn. Barry Freundel (63) had in februari al schuld bekend aan 52 delicten van voyeurisme. 

Volgens The Jerusalem Post gaf hij toe tussen begin 2012 en eind 2014 stiekem beeldmateriaal te hebben gemaakt van vrouwen die zich omkleedden voor de Mikwe, het rituele bad. De vrome smeerkees had daartoe een ingenieus camerasysteem aangelegd in de kleedkamers van een Joods badhuis naast synagoge Kesher Israel, te Washington.

Een vrouw die daar een verborgen camera in een wekkerradio ontdekte, bracht de politie uiteindelijk op het spoor van de gluur-rabbijn. Freundel heeft volgens de aanklager in totaal meer dan 150 dames bespioneerd in de kleedkamers, maar in deze strafzaak werden alleen de meest recente zaken behandeld.

De Mikwe wordt onder meer uitgevoerd door mensen die zich bekeren tot het Jodendom en door vrouwen aan het eind van hun menstruatiecyclus. Het badderen fungeert als een zuiveringsritueel. Freundel zou aankomende bekeerlingen verzocht hebben een ‘oefen-bad’ te nemen alvorens tot de echte bekering over te gaan, een praktijk die niet gesanctioneerd wordt in het Jodendom. De rabbi leidde het gebedshuis 25 jaar lang.

(foto boven dankzij Wiki Commons, overblijfselen van een ritueel bad)

Advertentie (4)