Kerken Oostenrijk: Sorry voor antisemitisme

Schermafbeelding 2015-03-10 om 18.32.27 transport tweede wereldoorlog deportatie

Afgelopen vrijdag hebben in Oostenrijk zowel de protestantse als de rooms-katholieke kerk spijt betuigd over hun Jodenhaat voorafgaand aan en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kerken veroordeelden het eigen antisemitisme in twee afzonderlijke verklaringen.

“De katholieke kerk moet haar deel van de verantwoordelijkheid erkennen voor het creëren van een klimaat van minachting en haat tegen de Joden vóór het nazi-tijdperk”, aldus de Oostenrijkse kardinaal Christoph Schoenborn, en “een gebrek aan medeleven en solidariteit met onze Joodse medeburgers tijdens de Holocaust.”

Volgens Algemeiner verklaarde de Oostenrijkse Raad van Protestantse Kerken “bijzonder beschaamd” te zijn wegens “medeplichtigheid aan wat Joden en andere groepen die gezien werden als ‘ongeschikt om te overleven’ is aangedaan”.

De dag waarop de verklaringen werden gepubliceerd viel samen met de zeventigste herdenking in het Alpenland van het eind van WOII. Veel Oostenrijkers waren in 1938 blij geweest toen Wenen zich aansloot bij de nazi’s van Adolf Hitler. Oostenrijk telde procentueel meer partijleden van de NSDAP dan Duitsland zelf.

Advertentie (4)