‘Sletten-wandeling’ in Jeruzalem – Beeld

girl-slutwalk

Jeruzalem, de hoofdstad van de Joodse staat, was gisterochtend toneel van een bijzonder fenomeen: de ‘Mitzad Sharmutot’ oftewel de SlutWalk. Honderden deelnemers, veelal schaars geklede jongedames, protesteerden met hun sletten-wandeling tegen seksueel geweld in het eigen land en in de rest van de wereld.

De SlutWalk was eerder in Israël te zien in de steden Tel Aviv in 2012 / 2014 en in Haifa. Het idee stamt echter uit Canada. Daar was in feministische kringen woede ontstaan over vrouwonvriendelijke uitlatingen van een politieman. “Vrouwen kunnen vermijden het slachtoffer van seksueel geweld te worden als ze zich niet kleden zoals sletten”, zo had de primitieveling verkondigd.

In reactie daarop gingen woeste jongedames op 3 april 2011 de straat op in de stad Toronto om te protesteren tegen deze mentaliteit en de daarbij behorende cultuur van intimidatie, aanrandingen en verkrachtingen. In juni van datzelfde jaar was er ook een sletten-mars in Amsterdam.

De slogan gisteren in Jeruzalem luidde: ‘Wanneer werd jij voor het laatst een slet genoemd?’ Daarmee wilden de dames demonstreren tegen ‘het beschamen van de slachtoffers’, ofwel het idee dat zij seksueel geweld ‘uitlokken’ door zich op een bepaalde (‘hoerige’) manier te kleden of te gedragen. “Wij zijn hier uit protest tegen de norm waarbij vrouwen zich niet veilig kunnen voelen in de publieke ruimte”, aldus een statement op Facebook.

Tijdens het wandelen in de door vrome en soms knotsgekke reli-sektes gedomineerde stad werden de dames gisteren redelijk ongemoeid gelaten. Volgens de krant Haaretz hield een groep politieagenten de protestmars nauwlettend in de gaten.

(bovenstaande foto dankzij website Pixabay)

Advertentie (4)