Iran: Wapens Israël in ambassade S-Arabië in Jemen

uzi-israel-gun

Houthi-rebellen hebben wapens van Israëlische makelij ontdekt in de Saudische ambassade in Jemen. De diplomatieke post in hoofdstad Sanaa werd door de sjiitische opstandelingen veroverd op de regering, die onder meer steun geniet van Saudi-Arabië.

De Houthi’s maakten hun claim gisteren, zo schrijft The Jerusalem Post na berichtgeving in Iraanse media. Teheran is een belangrijke bondgenoot van de rebellen, die al geruime tijd overhoop liggen met president Abd-Rabbu Mansour Hadi, andere tribale milities en al-Qaeda. Houthi’s wonen vooral in het noordwesten van het land. De Saudiërs zijn fanatieke soennieten, die sjiieten als afvalligen beschouwen.

De in de ambassade gevonden wapens zouden bestemd zijn geweest voor de regering, zo beweren de Houthi’s. Zij veroverden de hoofdstad van het straatarme Arabische land in september 2014. De president bivakkeert sindsdien in Saudi-Arabië.

Volgens JPost rept het Iraanse persbureau FARS ook over Amerikaanse plannen voor een militaire basis op Saudisch grondgebied bij de Bab el Mandeb. Dat is een zeestraat tussen de Rode Zee, de Golf van Tadjoura en de Golf van Aden in.

De strijd in Jemen kostte duizenden menslevens tot dusver.

(foto van het Israëlische wapen uzi, dankzij Wikimedia Commons)

Advertentie (4)