Man plande terreur tegen doelen Israël op Cyprus

cyprus-israel

De politie van Cyprus heeft deze week een 26-jarige man opgepakt in verband met terrorisme. Hij zou op het mediterrane eiland aanslagen hebben willen plegen tegen Israëlische doelen. 

Volgens The Jerusalem Post, die zich baseert op lokale bronnen en Reuters, gaat het om een in Libanon geboren Canadees. De man werd op 27 mei gearresteerd in de plaats Larnaca. In zijn woning ontdekten politieagenten forse hoeveelheden ammoniumnitraat, een stof die als ingrediënt voor bommen kan worden gebruikt.

De verdachte zou nauwe banden onderhouden met Sayyed Hasan Nasrallah, de chef van Hezbollah. Die sjiitische beweging uit Libanon ziet Israël als zijn aartsvijand.

De Cypriotische autoriteiten bepaalden donderdag dat de opgepakte man in elk geval acht dagen in voorarrest zal verblijven. Het gehele juridische proces tegen de verdachte zal vanuit veiligheidsoverwegingen achter gesloten deuren plaatsvinden. Justitie onderzoekt intussen of de Canadees verbonden is aan de militaire tak van Hezbollah.

Cyprus is een populaire bestemming voor toeristen uit de Joodse staat. De Israëlische ambassade in Nicosia werd in 1988 door een terreuraanval getroffen. In 2013 detineerden de autoriteiten op het eiland een van oorsprong Libanese Zweedse man in verband met voorbereidingshandelingen tot een aanslag tegen vakantiegangers uit Israël.

Advertentie (4)