Woede in Egypte om foto Golda Meir

Golda_Meir-9

Egypte beleefde dit weekend een korte doch hevige rel met het ‘Vrouwelijke Pioniers’-museum in Giza, nabij Caïro, als middelpunt. Men had daar een expositie georganiseerd over vrouwen die hun samenlevingen hadden weten te veranderen. Een van de tentoongestelde foto’s was een portret van Golda Meir, de vierde premier van de staat Israël, en dat leidde in het overwegend islamitische land vanzelfsprekend tot onbeheersbare uitbarstingen van woede.

Dr. Abdel-Salam Ragab, de museumdirecteur, bood dan ook razendsnel zijn excuses aan nadat hij op de ‘fout’ gewezen werd. “Het was een vergissing en we hebben hem gecorrigeerd”, aldus de Egyptenaar in een poging zijn vege lijf te redden. “Niemand hoeft te twijfelen aan ons patriottisme.” Hij beweert de afbeelding van de Israëlische politica direct na opening van de expo zaterdag te hebben verwijderd, na heftige protesten van bezoekers.

Volgens YNet News benadrukte Ragab in zijn verklaringen dat het doel van de expo is om de aandacht van Egyptenaren te vestigen op personen van het vrouwelijke geslacht, en dus niet om de Egyptische relaties met Israël te normaliseren. In totaal zeventig vrouwen uit vele culturen en tijdvakken zijn door het museum in het zonnetje gezet. Er werden, behalve de gewraakte prent van Meir, ook foto’s geëxposeerd van de Britse ex-premier Margaret Thatcher, prinses Diana, actrice Angelina Jolie en van Suzanne Mubarak en Jehan Sadat, de echtgenotes van een tweetal voormalige presidenten van Egypte.

Voor sommige Egyptenaren was de knieval van de museumdirecteur echter ruimschoots onvoldoende. Zo eiste de Egyptische schrijver Youssef al-Qaid afgelopen nacht tijdens een interview op televisie dat juridische actie ondernomen wordt tegen degenen die de expositie hebben samengesteld. “Golda Meir is de gevaarlijkste vrouw uit de geschiedenis van Israël”, aldus de Arabische intellectueel.

(foto boven via Creative Commons)

Advertentie (4)