Israël: ‘Nusra Front, laat Druzen met rust’

PikiWiki_Israel_Druze

Een recente noodkreet afkomstig van een leider van de Israëlische Druzen aan de regering in Jeruzalem, lijkt niet aan dovemansoren gericht te zijn geweest: het leger van de Joodse staat (IDF) heeft jihadisten die Druzen in Syrië bedreigen te kennen gegeven dat ze daarmee moeten stoppen. De militairen gebruikten hun connecties bij de gematigde rebellen van het FSA (Vrije Syrische Leger) om die boodschap over te brengen.

Een massamoord vorige week in Noordwest-Syrië door het jihadistische Nusra Front, dat banden met al-Qaeda heeft, lijkt de directe aanleiding te vormen tot de waarschuwing door het IDF. Nusra vermoordde in het dorpje Qalb Loze 21 Druzen na een conflict om een huis.

The Jerusalem Post maakt vandaag bovendien melding van recente schermutselingen rond het Syrische dorp Hader, dat is gelegen vlak bij het door Israël gecontroleerde deel van de Golan. Daarom is Israël nu in de buurt van het dorp Majd al-Shams, aan de andere kant van de Hermonberg, gestart met het inrichten van een veldhospitaal. Syrië telt ongeveer 700.000 Druzen, van wie er 25.000 in Hader wonen.

Na het bloedbad vorige week had de Israëlische Druzen-voorman Jaber Hamed aan het IDF gevraagd in te grijpen om een ‘Druzen Holocaust’ af te wenden. In dorpen op en rond de Golanhoogten waren protesten tegen de moordpartij gehouden. Israël vroeg op haar beurt aan de VS om meer te doen voor de Syrische Druzen.

(foto boven van Druzen in Israël, via Creative Commons)

Advertentie (4)