Leider Druzen Israël vreest ‘Holocaust’

PikiWiki_Israel_Druze

Een door jihadisten in Noordwest-Syrië aangericht bloedbad onder leden van het Druzen-volk geeft aanleiding tot hevige onrust onder de Druzen in Israël. In dorpen op en rond de Golanhoogten waren vannacht protesten tegen de moordpartij, waarbij woensdag in de provincie Idlib twintig Druzen werden afgeslacht. 

De Israëlische Druzen-voorman Jaber Hamed zegt dat zijn gemeenschap “actie gaat ondernemen” en “een sterke statement zal maken tegen de massamoord op onze broeders in Syrië”. Volgens Hamed “koken de straten van woede” en begint de situatie “onbeheersbaar” te worden. De leider riep het Israëlische leger (IDF) op te vergaderen over de situatie in het door burgeroorlog en religieuze haat verscheurde buurland. Militairen van de Joodse staat zouden moeten ingrijpen om een ‘Druzen Holocaust’ af te wenden. “Wie kan, beter dan het Joodse volk, begrijpen wat wij doormaken, als een minderheid in deze wereld?”, vroeg Hamed zich af.

De aanleiding tot het bloedbad vorige week was een conflict over een huis in het dorpje Qalb Loze, zo schrijft The Jerusalem Post. Een Tunesische leider van het Nusra Front, de lokale tak van terreurgroep al-Qaeda, zou betrokken zijn geweest bij een poging een Druus te beroven van zijn woning. Onder onopgehelderde omstandigheden overleed de Tunesiër, waarna de moordpartij plaatsvond. Het Nusra Front beweert inmiddels spijt van zijn terreurdaad te hebben en kondigt aan dat “de schuldigen, die tegen de richtlijnen hebben gehandeld, gestraft zullen worden”.

Israël heeft in een reactie op de ontwikkelingen in het buurland een oproep gedaan aan de VS om meer te doen voor de Syrische Druzen. Het hulpverzoek richtten de Israëliërs aan de Amerikaanse legerchef Martin Dempsey, die volgens Haaretz onlangs Israël bezocht.

(foto boven van Druzen in Israël, via Creative Commons)

Advertentie (4)