Tel Aviv Gay Pride splijt Likoed

Gay Pride in Amsterdam
Gay Pride in Amsterdam

Een bezoekje aan de Gay Pride Parade in Tel Aviv afgelopen vrijdag heeft twee ministers van de rechtse politieke partij Likoed duizenden Facebook-likes opgeleverd, maar ook honderden kritische commentaren. Bewindslieden Miri Regev en Ophir Akunis wilden met hun actie de LHBT-gemeenschap in het Heilig Land een hart onder de riem steken.

Volgens de Israëlische krant Haaretz hadden de politici foto’s van zichzelf samen met leden van de homo-afdeling van Likoed geüpload naar Facebook. Daar verklaarde Akunis, die minister zonder portefeuille is, dat de emancipatie van homo’s, lesbiennes, bi’s en transgenders in de Joodse staat bepaald nog niet is voltooid. Ook uitte hij kritiek op Israël-haters zoals de BDS beweging.

“Vandaag, tijdens de opening van de parade, dacht ik aan alle mensen die slechts geïnteresseerd zijn in het belasteren van Israël, de nonsens uitkramende supporters van boycots”, zei de bewindsman. “Als ze Israël écht kenden en de honderdduizenden mensen van overal ter wereld konden zien die hier voor de viering bijeen zijn, dan zouden ze begrijpen waar men de rechten en vrijheden van het individu respecteert.”

Regev, in het dagelijks leven minister van Sport & Cultuur, benadrukte op haar Facebookpagina hoe tijdens het evenement de ongeveer 180.000 deelnemers elkaar accepteren, in tegenstelling tot de haat en nijd die niet zelden welig tieren als Israëliërs van uiteenlopende politieke en religieuze gezindten samenkomen.

Online waren de reacties op de politieke stellingname van de ministers niet mals. Het duo werd daar beticht van ‘hypocrisie’ en ‘verraad’. “Dit is geen vrijheid en democratie”, zo schreef een woedende persoon, “maar verderf.” Volgens een andere criticus was de Pride Parade “in feite een ‘parade van schande’ voor het morele Joodse Judaïsme”. Elders werden de politici er zelfs van beticht “Sodom en Gomorra” te propageren.

Een prominente buitenlandse gast van de festiviteiten was Ed Murray, de burgemeester van de Amerikaanse stad Seattle. Hier beneden vindt U foto’s en een video van de Gay Pride in Tel Aviv, met dank aan Twitter:

Gerelateerd: ‘Sletten-wandeling’ in Jeruzalem – Beeld

Advertentie (4)