Homo-burgemeester heeft lak aan boycot BDS

Burgemeester Murray / foto door Joe Mabel
Burgemeester Murray / foto door Joe Mabel

Forse delen van de westerse wereld dreigen langzaamaan te capituleren voor het ‘anti-Zionisme’, een moderne variant op de aloude Jodenhaat. De boycot-stroming is sinds enkele decennia erg populair in de minder verlichte culturen op deze aardkloot, maar dringt ook door tot in de Verenigde Staten en Europa. In de stad Seattle (Noordwest-VS) doet in elk geval één man niet mee aan de hype.

Net zoals het Gallische dorpje uit stripreeks Asterix de vloer aanveegt met de Romeinse legioenen, heeft Seattle-burgemeester Ed Murray namelijk maling aan de anti-Israëlische beweging ‘Boycot, Desinvestering & Sancties’ (BDS). De openlijk homoseksuele man houdt in zijn stad niet alleen dapper stand tegen de haatcampagne maar gaat zelfs, in weerwil van BDS-protesten, een bezoek afleggen aan Tel Aviv. Volgens YNet News reist de burgervader uit Seattle naar de Israëlische stad vanwege de Tel Aviv Pride Parade, een homo-evenement dat vrijdag zal plaatsvinden.

Supporters van de Israël-boycot binnen de LHBT-gemeenschap vinden echter dat Murray zich op die wijze ‘medeplichtig’ maakt aan de propaganda van de Joodse staat. “Israël gebruikt zijn goede behandeling van homo’s en lesbiennes om zijn slechte behandeling van de Palestijnen mee wit te wassen”, aldus de kritiek van BDS. Murray ontkent echter dat zijn bezoek aan Israël een poging was om haar relaties met de Palestijnen “roze te wassen”. Volgens de Amerikaanse burgemeester heeft Israël bestaansrecht en moet er simpelweg een tweestatenoplossing komen. “De Israëlische LHBT-gemeenschap is geen creatie van de regering”, aldus Murray. “De vooruitgang die Israël maakte op het gebied van hun mensenrechten is bereikt door een jarenlange worsteling op vele fronten, en is niet een soort gunst van de overheid als deel van een pr- of toerismecampagne.”

De Amerikaan is behalve voor diverse werkbezoeken ook in het land om met zijn partner vakantie te vieren.

(foto via Wikimedia Commons, dankzij fotograaf Joe Mabel)

Advertentie (4)