‘BDS misbruikt geschiedenis Zuid-Afrika’

israel-haat_1

De anti-Israëlische beweging ‘Boycot, Desinvestering & Sancties’, kortweg BDS, begint “zeer pijnlijk” te worden voor Joden in Zuid-Afrika, stelt Wendy Kahn. De propaganda-organisatie “probeert de Zuid-Afrikaanse geschiedenis en het verhaal van dit land te misbruiken voor zijn eigen bekrompen doeleinden”.

Kahn, die de Raad van Joodse afgevaardigden van Zuid-Afrika leidt, deelde haar opvattingen dinsdag met The Algemeiner. “We zien niet wat de voordelen zijn van de strategie van BDS”, aldus de vrouw. “Het enige waar die toe bijdraagt is een verdere polarisatie van de partijen in het Midden-Oosten, en een groeiende vijandigheid tussen Zuid-Afrikanen onderling.”

Volgens Kahn gaat de Joodse gemeenschap daarom “BDS overal uitdagen”. De haatcampagne, die oproept tot een boycot van onder meer producten, cultuur en academici uit Israël, wordt zo langzamerhand echter “intimiderend en bedreigend voor de Zuid-Afrikaanse Joden”. Kahn stelt dat recente incidenten dat hebben bewezen.

‘Israël is de duivel’

“Tijdens de South Africa-Israel Expo in maart liepen BDS-activisten rond met spandoeken waarop ‘Israël is de duivel’ te lezen viel”, zegt Kahn. “Ze gooiden met stenen en vernielden apparatuur.” Ook werden er doodsbedreigingen geuit. De Joodse leidsvrouw ziet BDS als een intimidatiepoging om Zuid-Afrikaanse Joden te laten geloven in wat zijzelf geloven, “maar dat zal ze niet lukken”, zo voegt zij daaraan toe, “want Joodse Zuid-Afrikanen zijn zeer stijfhoofdig en veerkrachtig.”

‘Joodse studenten uitschrijven van universiteit’

Volgens Kahn zijn eerdere BDS-protesten ontaard in “ronduit antisemitische manifestaties”. Ze wijst daarbij op een uitnodiging van de Technologie-universiteit van de stad Durban aan terroriste Leila Khaled, die bij een tweetal vliegtuigkapingen betrokken is geweest. “De volgende ochtend klonken er oproepen om Joodse studenten uit te schrijven van de universiteit”, zegt Kahn. Ook was er sprake van vijandigheden jegens studerende Joden tijdens de jaarlijkse Israel Apartheid Week. “Het begint een gevaarlijke tijd te worden voor Joden op de campus”, zo vreest Kahn.

De boycot-beweging heeft volgens The Algemeiner sterke wortels in Zuid-Afrika. Veel inwoners zien de economische sancties tegen het apartheidsregime als cruciaal voor de maatschappelijke veranderingen die vlak voor de millenniumwisseling in het land plaatsvonden. In 2012 adopteerde de regering in Pretoria een motie die gericht was tegen importen uit Israëlische nederzettingen.

Advertentie (4)