Ex-chef Mossad Meir Dagan overleden

Meir-Dagan

Op 71-jarige leeftijd heeft Meir Dagan, het voormalige hoofd van de Israëlische buitenlandse veiligheidsdienst Mossad, de strijd tegen kanker verloren. De ex-generaal overleed vandaag in een ziekenhuis in Tel Aviv. Dagan was al enkele jaren ziek.

Volgens The Times of Israel laat hij een vrouw en drie kinderen achter. De Mossad zond bij monde van haar huidige baas Yossi Cohen condoleances aan de familie van Dagan, die de spionnenorganisatie leidde tussen 2002 en 2011.

Onder Dagans leiderschap werden in Damascus en Dubai diverse liquidaties gepleegd op leden van de terreurgroepen die door niet-Israëlische media aan de Mossad werden toegeschreven.

Premier Benjamin Netanyahu, die regelmatig felle kritiek had ontvangen van Dagan, uitte vandaag zijn “diepe verdriet” over het overlijden van de ex-spion. Hij noemde Dagan een “moedige commandant, die veel heeft bijgedragen aan de veiligheid van Israël tijdens de oorlogen die het land voerde, als adviseur contraterrorisme en als hoofd van de Mossad”.  De Israëlische president Reuvin Rivlin omschreef de overledene als “geliefd in zijn ruigheid, een leider en een man van het volk”

(foto met dank aan Wiki)