Tikoen Olam in Freetown, Sierra Leone

sjierly
Sjierly met haar enthousiaste studenten van Schooling for Life

Sjierly Pereira (34), geboren Amsterdammer, ging 8 jaar geleden op reis naar Sierra Leone voor haar Masteronderzoek en trof daar een land dat zwaar getroffen was door de burgeroorlog die toen pas enkele jaren voorbij was.

Niettemin een land met veel schoonheid, vol natuurlijke rijkdommen en een bevolking die na alle ellende – onderdrukking, kolonisatie en oorlog – heel goed een steuntje in de rug kan gebruiken om de grote potentie die Sierra Leone (Leeuwenberg, zo genoemd door Portugese kolonisten) biedt te kunnen ontwikkelen. Met name op het gebied van onderwijs is er nog een wereld te winnen. Sjierly besloot om zelf de handen uit de mouwen te steken en om ter plekke haar steentje bij te dragen aan de wederopbouw.

Uit onderzoek van Sjierly uit 2008 en 2012 is gebleken dat 1. Jongeren in Sierra Leone hun onderwijs vaak niet kunnen betalen, 2. Jongeren niet begeleid worden in hun ontwikkeling, 3. Het onderwijs niet of onvolledig aansluit bij de eisen van de arbeidsmarkt. Daarnaast geven werkgevers aan dat er een groot gebrek is aan werkethiek en basisprincipes bij werknemers. Door bovenstaande redenen kunnen jongeren, na het volgen van een opleiding, nog steeds niet aan de slag of een baan behouden.

Na veel onderzoek en voorbereiding is ze enkele jaren geleden verhuisd naar hoofdstad Freetown waar ze leiding geeft aan een groeiende organisatie die zich inzet voor gemotiveerde jongeren in Sierra Leone, die niet in staat zijn voor hun tertiair onderwijs te betalen.  Schooling for Life (SfL) doet dit via het Skills for a Successful Future programma; een uniek programma dat per klas 20 jongeren tussen de 15-25 jaar oud ondersteunt op verschillende fronten, met als doel ze voor te bereiden op de arbeidsmarkt en het leven in Sierra Leone.

sierra

Het Skills for a Successful Future programma is gebouwd op drie pilaren:

1 Studiebeurzen : de studenten krijgen studiebeurzen voor beroepsopleidingen. De student kiest wat hij/zij wil studeren en SfL zoekt het kwalitatief beste opleidingsinstituut erbij.

2 Life en Skills trainingen: in aanvulling op het formele onderwijs, komen studenten na schooltijd in het SfL trainingscentrum les volgen in sociale en praktische vaardigheden als Engels, rekenen, time management, computerkunde,  communicatie, werkethiek, maatschappijleer en actief burgerschap.

3 Persoonlijke begeleiding: jongeren in Sierra Leone hebben een groot tekort aan persoonlijke begeleiding, een zeer belangrijk aspect voor het creëren van zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Studenten worden twee-wekelijks door middel van individuele gesprekken een-op-een begeleid. Dit is mogelijk door het aantal studenten laag te houden, waardoor de stichting de kwaliteit hoog kan houden.

SfL onderscheidt zich met deze aanpak van bestaande programma’s, waarin werkethiek en andere sociale vaardigheden vaak weinig tot geen aandacht krijgen. Juist deze vaardigheden helpen de student loyale, succesvolle en hardwerkende medewerkers te worden in de samenleving van Sierra Leone.

Een ander uniek aspect is dat het programma zich richt op vacatures binnen de huidige banenmarkt van Sierra Leone, die tot nu toe zeer moeilijk te vullen zijn gebleken. Zo speelt SfL in op de vraag vanuit de samenleving, draagt de stichting effectief bij aan wederopbouw en wordt de kans op een baan voor deze jongeren enorm vergroot.

Voor meer informatie over de stichting of een aanvraag voor een persoonlijk gesprek, kan je contact opnemen met Sjierly Pereira via sjierly@schoolingforlife.net .

Joods.nl wenst Sjierly vanzelfsprekend zeer veel succes en ‘naches’ toe bij dit bijzondere initiatief.

Advertentie (4)