Geheime missie redt Joden uit Jemen

yemen-jews-family

Israël heeft onlangs tijdens een geheime reddingsoperatie een groep Jemenitische Joden weten te evacueren. Volgens het Jewish Agency, dat verantwoordelijk is voor migratie naar de Joodse staat, zijn in totaal 19 personen de laatste dagen vanuit Jemen gearriveerd in Israël.

Onder hen is een rabbijn die een vijfhonderd jaar oude Torah-rol met zich heeft meegenomen, schrijft de BBC.

Ongeveer 50 Joodse Jemenieten zouden er echter voor hebben gekozen om het door burgeroorlog, terreur en religieuze haat verscheurde Arabische land niet te verlaten.

Sinds 1948, toen Israël werd gesticht, zijn 51.000 Joden geëmigreerd uit Jemen. De meesten van hen namen de benen in 1949 en 1950, tijdens Operatie Magisch Tapijt. Volgens de British Broadcasting Corporation herbergde Jemen ooit een der oudste Joodse gemeenschappen ter wereld.

De laatste jaren verlieten zo’n 200 Joden Jemen. Geweld tegen de religieuze minderheid zou toenemen en ook ondervinden de Joden last van de sektarische burgeroorlog die al geruime tijd in het land woedt.

Foto via Wiki

Advertentie (4)