Vliegtuig ‘landt’ in Onderduikmuseum Aalten

Foto: Soraya Levy (dochter onderduiker), Lini Rooimans-Geurink, Joop Levy (onderduiker), Johanna Geurink, Gerda Brethouwer (directeur Onderduikmuseum Markt 12). De zusters Geurink zijn dochters van de familie waar Johnny Levy was ondergedoken op de boerderij in Lichtenvoorde.

Na een jarenlange ‘rondvlucht’ langs diverse musea is het vliegtuig uit de oorlog van Joop Levy terug in Aalten. Het heeft nu definitief een onderkomen in het Onderduikmuseum Markt 12. 

Joop Levy was met zijn ouders ondergedoken op een boerderij in de buurtschap Lintelo. Hij kon niet naar buiten, waardoor hij zich erg verveelde. Op zijn 8e verjaardag kreeg Joop een verrassing: een koerier van het verzet bracht hem het vliegtuig. Het was gemaakt door zijn in Lichtenvoorde op een boerderij ondergedoken neef Jonny Levy en de Russische piloot Alex Sidorov, die het hadden gefabriceerd van een oude wc bril. Een jaar na de bevrijding was er in Varsseveld, het dorp waar Joop woonde, een bevrijdingsoptocht. Joop liep mee, verkleed als piloot, met het vliegtuig trots onder zijn arm.

Geen Kinderspel

Het vliegtuig maakte deel uit van de expositie Geen Kinderspel, een reizende tentoonstelling over speelgoed van Joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vliegtuig is vanaf 22 april te zien in de expositie Onderduiken in de Grensstreek. Samen met de verhalen van de beide families Levy en hun helpers in de onderduik krijgt het een belangrijke positie. Daarna zal het vliegtuigje een permanente plek krijgen in de vaste opstelling van het Onderduikmuseum.

Overdracht
In aanwezigheid van Joop Levy zelf en de nazaten van Jonny Levy en de familie Geurink uit Lichtenvoorde is het vliegtuigje officieel overhandigd aan de Aaltense Musea, waar het een plek krijgt in de onderduikcollectie van Onderduikmuseum Markt 12.

vliegtuig-joop-levy-onderduikOnderduikers in Aalten
Onderduikdorp Aalten neemt landelijk gezien een bijzondere positie in. Eén op de vijf mensen was hier onderduiker en bijna elke boerderij had één, vaak meer onderduikers. Daarbij lag Aalten pal aan de grens met Duitsland. De specifieke verzets- en onderduikgeschiedenis van de grensstreek Achterhoek en Munsterland – waar nota bene één der grootste landelijke verzetsorganisaties werd geboren – staat centraal in Onderduikmuseum Markt 12 in Aalten. Het museum is gevestigd in een pand van betekenis: op dit adres woonde een gezin met twee kleine kinderen, was de Ortskommandant ingekwartierd en zaten op zolder onderduikers verstopt. De originele onderduikplek is er nog toegankelijk.

Foto: Soraya Levy, Lini Rooimans-Geurink, Joop Levy, Johanna Geurink, Gerda Brethouwer (dir. Onderduikmuseum Markt 12) de zusters Geurink, zijn dochters van de familie waar Johnny Levy was ondergedoken in Lichtenvoorde.

Bron: deGelderlander