Islamitisch Kosovo krijgt synagoge

kosovo-joods-synagogeKosovo krijgt voor het eerst in ruim vijftig jaar een synagoge. Dat schrijft Kosovo-kenner Stefan van Dijk op de website NieuwWij.nl

De overgrote meerderheid van de jonge Balkanstaat – waarvan 92 procent etnisch Albanees is – noemt zichzelf moslim. Toch is het Joodse geloof in de Kosovaarse wet een van de beschermde religies.

“De bouw van een synagoge en steun aan deze religieuze gemeenschap is een goede stap voor vrijheid van religie”, aldus burgemeester Shpend Ahmeti, van de Kosovaarse hoofdstad Pristina.

Veel details zijn er nog niet bekend over de aanstaande bouw van het gebedshuis, maar het lijkt te passen binnen een trend in het land. Zo richtte Kosovo in 2013 voor het eerst een Holocaustmonument op, als een “permanente herinnering aan de aanwezigheid van de kleine Joodse gemeenschap in Kosovo”.

In een documentaire uit 2009, die hieronder te bekijken is, vertellen Albanees sprekende Joden uit Israël en de VS hoe Albanese moslims hen tijdens de Tweede Wereldoorlog hielpen met verschuilen voor de nazi’s. “Albanië stond tijdens de Holocaust schouder aan schouder met de Joden die werden vervolgd in Europa”, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu onlangs nog.

Advertentie (4)