Steeds meer Joden uit Venezuela emigreren naar Israël

Joden Venezuela emmigrerenOnlangs kwamen 26 nieuwe immigranten uit Venezuela aan in Israël na een geheime actie. Allen kwamen uit de hoofdstad Caracas en de omliggende gebieden. Ze lieten alles achter, velen bevinden zich in een slechte economische situatie.

In Venezuela heeft een deel van de immigranten te kampen met de daar steeds toenemende golf van geweld. Een van hen is Michal, die met haar drie kinderen naar Israël emigreerde. ‘Het is ons de laatste tijd duidelijk geworden dat er geen hoop is op een verbetering van de situatie in Venezuela’, zei ze na de landing in Israël. ‘Ik voelde dat ik het land moest verlaten en terugkeren naar huis, naar Israël. Mijn zoon lijdt aan een chronische huidziekte en het was onmogelijk zalf en medicijnen voor hem te krijgen. Telkens weer was er een tekort aan brood, meel en andere belangrijke voedingsmiddelen. Mensen worden op straat ontvoerd, om dan losgeld voor hen te vragen. Het was gevaarlijk de straat op te gaan. De terugkeer naar Israël, naar het vaderland, maakt me erg blij.’

Venezuela bevindt zich in een ernstige economische en politieke crisis. Het minimumloon is slechts 10 dollar per maand. Door de hoge inflatie hebben auto’s en woningen hun waarde verloren. Voedsel en medicijnen zijn alleen op de zwarte markt te krijgen, tegen hoge prijzen.

De Joodse gemeenschap van Venezuela telt 1400 ouderen en ongeveer 500 kinderen. Wegens de slechte situatie is het voor veel leden van de gemeenschap moeilijk om het land te verlaten om naar Israël te immigreren.

Bron: Israël Today

Advertentie (4)