Grootmoeders recept: Marokkaanse Hamin

Hamin. Screenshot: YouTube

De Marokkaans-Joodse keuken kent vele heerlijke gerechten. Ik heb ze leren kennen doordat mijn helaas een jaar geleden overleden geliefde oorspronkelijk uit Cassablance kwam en haar grootmoeders recepten gebruikten.

Een van die recepten was Hamin. Dat is een traditioneel boerengerecht. Kortom, in plaats van de restjes van de afgelopen week weg te gooien, gooiden de joodse balaboosta’s van de wereld al het vlees, de botten en de groenten van de maaltijden van die week in een pot en lieten ze een nacht sudderen. Er zijn verschillende manieren om hamin te bereiden: Europese Ashkenazi-joden voegen kishke (darmen) toe, terwijl de Sefardische joden van Marokkaanse, Jemenitische, Iraakse en Iraanse afkomst kruiden, bonen, gerst en tarwe toevoegen. Hier laten we de video van de Marokkaanse Hamin zien met daaronder het recept. B’te’avon, eetsmakelijk.

Het volledige recept kun je vinden op de pagina van Jamie Geller: https://www.joyofkosher.com/recipes/hamin/