Procureur Generaal waarschuwt Likud: verborgen camera’s in Arabische stemburo’s kunnen illegaal zijn

Voorafgaand aan een hoorzitting over de wettigheid van het plaatsen van camera’s in Arabische stemburo’s door de Likud-partij waarschuwt Procureur-generaal Avichai Mandelblit woensdag dat het in Israël een strafbaar feit zou kunnen zijn. De Likud-partij beweert dat er in Arabische stemburo’s grootschalige fraude plaatsvind, alhoewel daar tijdens de verkiezingen in april geen bewijs voor was gevonden.

De procureur generaal zegt in een juridisch advies aan de voorzitter van de centrale verkiezingscommissie, Justice Hanan Melcer, dat “hoewel de kieswet van het land het filmen in stembureaus niet expliciet verbiedt, het toezicht van de Likud partij op de verkiezingsdag zou kunnen worden uitgelegd als een criminele daad om Arabische kiezers te intimideren. “Hoewel het niet mogelijk is om definitief te zeggen dat het plaatsen van camera’s bij stembureaus een strafbaar feit is, worden ze in bepaalde omstandigheden als een misdrijf beschouwd omdat ze het stemproces verstoren,” schrijft Mandelblit in zijn advies.

Mandelblit vertelde Mercer dat hij als voorzitter van de verkiezingscommissie van de Knesset de bevoegdheid heeft om Likud te verbieden mensen met camera’s te sturen naar steden met een Arabische meerderheid als hij geloofde dat dit “het stemproces zou verstoren”.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.