In de jaren ’80 maakte de Franse regering een deal met terroristen

<em>Restaurant</em> Jo Goldenberg in Parijs, Frankrijk op 12 juni 2005. (David Monniaux / Wikimedia Commons)

Op 9 augustus 1982 pleegden Palestijnse terroristen van de Abu Nidal groep een bomaanslag op het Joodse restaurant Jo Goldenberg in de Rue de Rosier in Parijs. Hierbij vielen 6 doden en raakten 22 mensen gewond.

Yves Bonnet, die in de jaren tachtig leiding gaf aan de inmiddels ter ziele gegane DST-dienst, bevestigde dit in januari voor de onderzoeksrechter die de aanslag opnieuw onderzoekt.

“We hadden een soort van mondelinge deal gesloten met hen. Wij willen geen aanvallen meer op Frans grondgebied, maar wij zullen jullie toestaan ​​naar Frankrijk te komen en garanderen dat er niets met jullie zal gebeuren”, zei Bonnet.

“Het werkte. Er waren geen verdere aanvallen vanaf eind 1983 tot 1984”, zei Bonnet. Twee van de vermeende terroristen hebben zelfs hun wapenbroeders in Franse gevangenissen bezocht.

In 2015 heeft Frankrijk een aanhoudingsbevel doen uitgaan voor de drie gezochte terroristen. Een van hen woont in Jordanië, een ander in de buurt van Ramallah en de derde woont in Noorwegen, volgens onderzoek van de overkoepelende organisatie van de Frans Joodse gemeenschappen, de CRIF. Geen van de regeringen heeft tot nu toe aan het verzoek tot uitlevering aan Frankrijk willen meewerken.