VIDEO: Tienduizenden moslims rellen op de Tempelberg

Foto Israelische politie

Er zijn rellen uitgebroken op de Tempelberg. Moslims begonnen met gooien van stenen en andere voorwerpen en “nationale leuzen” roepend.

De politie vuurde traangas, rubberen kogels en andere oproer beheersingswapens af op de demonstranten. Volgens de politie zijn er vier politieagenten en een jongen van 16 jaar gewond geraakt.

Vandaag is het Tisha B’av, de dag waarop joden de verwoesting van de Tempels herdenken. De moslims vieren vandaag Eid al-Adha, het einde van de bedevaart naar Mecca.

Eerder had de Israelische politie joden verboden naar de Tempelberg te gaan, zoals gebruikelijk is op Tisha B’av. Sommigen leggen dit uit als “toegeven aan moslims”.

Op de Tempelberg zijn naar schatting enige tienduizenden moslims aanwezig die hebben voldaan aan de roep van hun leiders om in grote getale naar de Tempelberg te komen.

Rechtse politici gaven premier Benjamin Netanyahu de schuld van de verhuizing, waarbij de United Right-partij het als “schandelijk” veroordeelde en hem opriep het verbod terug te draaien. Netanyahu zegt echter dat de politie verantwoordelijk is en een juiste afweging heeft gemaakt.