Joodse ondernemer: “Wereldvreemde Groenlinks stemmers, bezoek mijn winkels niet meer”

Gideon Italiaander
Gideon Italiaander (midden) met zijn vriendin.

De kringloopwinkels van Gideon Italiaander zijn al jaren een begrip in Amsterdam en omstreken. De ondernemer klaagt echter al jaren over de regelzucht van de Gemeente Amsterdam, die hem als ondernemer het leven zuur maakt.

In 2014 plaatste de gemeente plots betonblokken op de parkeerplaatsen voor zijn zaak aan de Havenstraat in oud-zuid, omdat er een antiek tramspoor loopt, zo liet de gemeente destijds weten. Met als gevolg dat de klanten van de kringloopwinkel hun auto nergens meer kwijt konden en weg bleven.

“De mensen zullen misschien wel denken dat ze in Bananasplit zitten”, zei eigenaar Gideon Italiaander destijds in een interview met AT5. “Er staat hier dat je alleen in de vakken mag parkeren, maar die vakken zijn gebarricadeerd met enorme betonblokken.” De omzetderving was hierdoor zo groot, dat Italiaander aanvankelijk had besloten deze winkel op te doeken. “Toen deze blokken niet geplaatst waren stond het hier vol auto’s. Nu is het hier een dooie bedoeling. Ik heb zeven man in dienst, maar daar zijn de ontslagvergoedingen inmiddels voor aangevraagd. Ik heb nog twee maanden nodig om m’n zaak leeg te verkopen, maar daarna is het afgelopen en sluit ik de boel.”

Onlangs werd zijn winkel in het centrum van Amsterdam gesloten op last van de dienst Handhaving en Toezicht. Volgens de Gemeente Amsterdam was zijn assortiment te veel gericht op toeristen, terwijl de winkel vrijwel identiek was aan zijn overige winkels. “Nu zit er een stroopwafel winkel”, beklaagd Gideon.

Deze gebeurtenis was de druppel die de emmer deed overlopen. De joodse ondernemer is de situatie zo zat, dat hij onderstaand bericht op zijn persoonlijke Facebook-pagina heeft geplaatst, twee dagen vóórdat de Gemeente Amsterdam heeft bekendgemaakt te zullen optreden tegen lachgas-verkoop.

In de brandbrief van Gideon Italiaander vraagt de ondernemer “wereldvreemde Groenlinks stemmers” om zijn winkels niet meer te bezoeken. Een opvallende oproep in een stad waar bijna 24 procent van de stemgerechtigden niet alleen Groenlinks heeft gestemd, maar ook burgemeester Femke Halsema van die partij afkomstig is.

Brandbrief Gideon Italiaander op Facebook:

“Bij ieder druk Amsterdams uitgaansgebied staan groepjes jonge jongens lachgas ballonnetjes te verkopen. Politie en Handhaving loopt langs en doen of het de normaalste zaak van de wereld is.

Nog niet zo lang geleden moest ik door controles van Handhaving mijn winkel in de Leidsestraat sluiten. Mijn assortiment was te veel op toeristen gericht. Nu zit er een stroopwafel winkel in.

Ik wil verder niet uitwijden over uitgeprocedeerde krakers waar ze hotels voor willen bouwen. Wapen en heling controles bij mijn winkels terwijl drugs criminelen vrij spel hebben.

De oneindige boete stroom voor de mensen die zichtbaar op straat hun brood verdienen. Dan heb ik het over taxi, bezorg, verhuis services, marktkooplieden, bouwvakkers, glazenwassers. De mannen en vrouwen die met hard werken proberen een eerlijke boterham te verdienen om aan het eind van de maand zijn gezin te onderhouden. De belangrijkste groep, het hart van de Amsterdamse samenleving die door Handhaving en de Amsterdamse regeldrift genadeloos word aangepakt.

Ik vraag iedere wereldvreemde groenlinks stemmer mijn fb te verlaten en mijn winkels niet meer te bezoeken.
Ik walg van jullie.”

Wilt u meer weten over Gideon Italiaander? Lees dan dit NIW-interview.

Advertentie (4)